Annas andliga sökande är slut

Anna hade en svår uppväxt med skräck och ångest som ständiga följeslagare. Alkohol blev den medicin hon oftast tog till för att döva den inre oron. Mötet med några kristna på en new age-mässa blev början till något helt nytt, och efter många års sökande hittade Anna äntligen ”hem”.

DelaSkriv utVittnesbörd · Publicerad 07:00, 27 aug 2021

Anna Heinemann föddes i Iran, men var bara fyra månader när hon kom till Sverige med sina föräldrar, som var sekulära muslimer. Den lilla familjen bodde i Småland några år tills föräldrarna gick skilda vägar, och Anna följde med sin mamma till Stockholm.

Där träffade Annas mamma en ny man, som hon flyttade ihop med. Men mannen bar på ett stort mörker inom sig, vilket skulle komma att påverka både Annas och hennes mammas tillvaro.

– Vi hamnade helt under hans sjuka kontroll och fick utstå såväl fysisk som psykisk misshandel. Han bröt ner min självkänsla totalt och jag trodde att det var mig det var fel på, berättar Anna.

– Jag hade svårt att koncentrera mig i skolan, eftersom jag hemma hade ett helvete på jorden. I min desperation ropade jag till någon högre makt därute, som möjligen kunde hjälpa mig.

Efter att sociala myndigheter kopplats in blev Anna tillfälligt placerad i en jourfamilj, och hennes mamma fick hjälp att flytta till ett skyddat boende och kom ur sitt beroende av den kontrollerande mannen. Anna kunde då återförenas med sin mamma och de två halvsyskonen.

När mamman en tid senare träffat en ny man tog hon med sina barn och flyttade till honom i Västerås.

I barndomshemmet hade det funnits en öppen attityd till alkohol, och när Anna var i övre tonåren drack hon vin med de vuxna. Alkoholen blev ett sätt för henne att koppla av och fly från verkligheten. Hon drack alltmer alkohol i sin ensamhet och sökte på många vägar hitta tröst och lindring.

Men i stället förvärrades hennes depression och smärta, samtidigt som hennes ekonomi gick i botten.

– För att hitta en väg ut började jag plugga till socionom. I skolan höll jag skenet uppe utåt och klarade mirakulöst nog studierna bra. Samtidigt självmedicinerade jag med alkohol som en överlevnadsstrategi för att dämpa ångesten. Men det hjälpte bara tillfälligt.

När studierna var avslutade, satsade Anna på att göra bra ifrån sig och hade ett starkt karriärfokus. Hon blev enhetsledare på en gruppbostad och fick allt större ansvar efter hand som personalen minskade. Till slut var hon på väg att gå in i den omtalade väggen.

Läget blev inte bättre av att Anna och hennes väninna råkade ut för en olycka, då deras bil blev påkörd bakifrån.

– Chocken och en mindre whiplash-skada gjorde att hela min kropp blev utmattad och jag knappt kunde röra mig, minns Anna.

– Jag hade som strategi att stänga av känslorna och visa en hård attityd utåt för att skydda mig själv, och ansåg att utbrändhet bara var ett utslag av lathet. Men nu tvingades jag möta mig själv i all min trasighet och bara tanken på att gå till läkare gjorde mig trött.

Hon sökte desperat efter något som kunde lindra hennes inre kaos.

Sökandet ledde till ockultism, new age och österländsk meditation; hon köpte böcker om yoga och meditation och anmälde sig till en yogakurs.

– Jag åkte på retreater, deltog i event och konserter, köpte kristaller, statyer, yogamattor och en massa andra prylar. Men min depression blev bara djupare och jag bar på självmordstankar. Min plan var att få en läkare att skriva ut tabletter som jag tänkte ta på en gång och skölja ner med alkohol, avslöjar Anna.

Dessbättre kom hon till en läkare som förstod vilken situation hon befann sig i och som fick henne på andra tankar. Läkaren skrev ut antidepressiva medel och Anna tog sin tillflykt till sin pappa, eftersom hon kände att hon inte riktigt kunde hantera situationen själv.

En dag besökte Anna och hennes mamma en new age-mässa. Mitt bland det enorma utbudet fanns det en monter som stack ut.

– I en enkel monter stod det några kristna som erbjöd förbön och delade ut litteratur gratis. Jag tyckte det var konstigt att de inte tog betalt, i övrigt handlade ju det mesta på mässan om pengar.

Anna och hennes mamma tog emot förbön, och särskilt mamman blev starkt berörd.  

Men Anna attraherades också av en shaman med stark dragkraft och utstrålning, som erbjöd ”healing sessions”.

– Shamanen såg ut som en ängel, och jag drogs obevekligt till honom. Men efter att jag behandlats av honom kändes det som om jag blivit bestulen på något värdefullt. Jag var helt utmattad, som om jag dränerats på all energi.

Upplevelsen fortsatte följa Anna.

– Onda makter jagade mig, jag var konstant sjuk, magen var i kaos och ekonomin en katastrof.

Sådant var läget när Anna något år senare besökte new age-mässan igen, den här gången i sällskap med väninnan från bilolyckan. Även denna gång stannade Anna till vid montern där vänliga kristna erbjöd gratis förbön. Både hon och väninnan tackar ja.

– Vi blev båda starkt berörda, min väninna blev också helad. Sedan vi fått vägledning tog vi emot frälsning, och jag blev inbjuden till en kyrka.

– Första gången jag gick dit kände jag mig hemma redan under lovsången. Det var ju detta jag hade sökt hela tiden! utbrister Anna.

Hon upptäckte till sin förvåning hur snabbt hennes väninna växte i sin nya tro; hennes liv ordnade upp sig, hon hittade tillbaka till sin man och fick kontrakt på en lägenhet. När Anna besökte väninnan upplevde hon en sådan frid – liksom längtan efter att själv få uppleva detta.

Men yogan hade blivit en del av hennes identitet och hon hade svårt att själv slita sig loss. 

– Hela mitt hem var fyllt med statyer, mattor, kristaller, ockulta böcker och mycket annat. Till slut orkade jag inte längre med att jagas av mörkret, utan bjöd hem några kristna vänner som hjälpte mig att kasta ut alla ockulta prylar. Sedan bad de att Guds ande skulle komma in i lägenheten och drev ut allt mörker genom kraften i namnet Jesus.

Anna fann frid och fick hjälp att genomgå en process av själavård, förlåtelse och inre helande. Hon har även gått ett år på bibelskola, där hon fick möjlighet att bygga upp sin karaktär, bli rotad i Guds ord och inte låta känslorna styra.

Nu vill Anna hjälpa andra att hitta Jesus och bli fria från mörkret.

– Jag har testat många alternativ och kan lova att Jesus är den enda vägen till frid, trygghet och evigt liv! För honom är inget omöjligt. Den som söker Jesus ärligt och uppriktigt kommer att få svar, precis som jag fick.

– Efter många jobbiga år känner jag mig äntligen hemma, tillägger Anna, och hennes mörka ögon strålar.

Börje Norlén

Källa: Världen Idag