En historia hämtad ur tidningen Kristen Fostran, nr 3-4, maj-juni 1999

På 1940-talet då Norge var ockuperat av tyskarna fanns det i en stad en dam, som hade en papegoja. Damen som var politiskt engagerad hade lärt sin papegoja säga “Ner med Hitler”. Detta fick någon tyskvänlig person veta och rapporterade till Gestapo, som skickade en order till papegojans ägare, att med sin fågel inställa sig på Gestapos högkvarter.

Den stackars damen blev ju förskräckt och när hon dagen innan befann sig ute på stan mötte hon sin vän prästen, som frågade varför hon såg så bekymrad ut. Hon berättade då om den brydsamma situation hon befann sig i, men prästen lugnade med att säga: -Jag vet nog råd. Du får låna min papegoja. Den säger inte “Ner med Hitler”.

Nästa dag gick hon med prästens inlånade papegoja till Gestapo. Där sattes fågeln i sin bur på ett bord och officerarna väntade bara, att den skulle sätta igång med sina farliga och hädiska uttalanden. När ingenting hände, började de så försiktigt provocera den genom, att med låg röst säga: Ner med Hitler! Ingenting hände och officerarna blev allt ivrigare. Till slut stod de upp kring buren och skrek för full hals. Ner med Hitler!

Äntligen öppnade prästens fromma papegoja sin näbb och sa: Herre, hör vår bön!