Gud helade Hilma från matallergi

När tioåriga Hilma Bryntesson var tre år blev hon helad från en svår matallergi som hade plågat henne sedan hon var några månader gammal. I dag kan hon äta vad hon vill utan att bli sjuk.

Maria och Jerry Bryntesson berättar sin dotter Hilmas historia, eftersom hon var så liten när det hände. När hon var runt fyra månader och de började ge henne välling och vanlig mat märkte de att något var fel.
Hilma var vaken och skrek väldigt mycket på nätterna. Det var vanligt att Maria och Jerry var uppe sex till åtta gånger varje natt.
– Vi började ana att något inte stämde och det verkade som att hon hade ont. Det är troligt att hon även reagerade på den mat jag åt medan jag enbart ammade henne, för Hilma skrek mycket från allra första början, berättar Maria.
Matsituationerna var ofta jobbiga och laddade. Det blev som en ond cirkel, säger de.
– Vi hade svårt att tolka om hon hade ont eller bara var arg när hon skrek. I efterhand tror vi att det var en kombination, eftersom hon inte kunde göra sig förstådd och förklara att hon hade ont. – Erbjudande från Jesus.se! –

Allergisk mot mjölk och säd
Från att de tog upp problemet med läkare på BVC dröjde det ett bra tag tills de fick komma till en barnläkare på sjukhuset.
– Vi upplevde att vi inte blev tagna på allvar först eftersom symtomen var så diffusa. Vi fick vara lite påstridiga för att få en remiss och kom till barnläkaren första gången när Hilma var cirka ett och ett halvt år. Men där blev vi verkligen tagna på allvar från första början. På vår beskrivning misstänkte läkaren direkt mjölkallergi och skickade Hilma till allergitest. Det visade sig inte bara vara mjölk hon var allergisk mot, utan alla sorters sädesslag.

Blev sämre igen
Till en början togs bara mjölken bort från kosten, eftersom Hilma visade starkast reaktion mot det enligt testet.
– Det var trots allt en lättnad att se att Hilma inte hade lika ont under en period. Hon blev bättre och gladare till en början, men bara några veckor senare fick hon mer ont i magen igen. Steg för steg plockades mer och mer bort från kosten. Till slut var mjölk, vete, havre, råg, korn, fisk, soja och ägg borttaget. Under den här perioden hade vi kontakt med en dietist på sjukhuset. Det gjordes även extra kontroller av hennes tillväxt.

Bad om helande
Maria och Jerry berättar att det värsta var maktlösheten i att se sitt barn ha ont och inte kunna göra något åt det.
– Det var också tufft att förklara för Hilma varför hon inte kunde äta samma mat som andra barn. När hon blev sämre efter ett tag igen började vår läkare prata om att ta bort ännu mer från kosten. Då kände jag mig helt desperat, säger Maria.
– Vi hade bett för Hilma under hela den här perioden, både själva och med stöd av vänner i församlingen, men utan att se någon förändring. Att Hilma fortsatte att ha ont trots förbönerna gjorde att vi pendlade mellan känslor av uppgivenhet, trötthet, frustration, besvikelse och till och med ilska mot Gud, medger Jerry och Maria.

Maten tog stor tid
Middag försökte de ofta laga så att alla kunde äta samma. Till frukost, mellanmål och kvällsmat åt Hilma sin egen specialmat. När det blev dags för dagis ville man placera henne på ett allergidagis, men efter samtal och träffar med dagispersonal, kökspersonal och dietist kunde Hilma och hennes storasyster Ella börja på samma dagis, vilket var familjens önskan.
Det var mycket jobb med att baka och laga mat och att lära sig vad hon kunde äta, berättar de.
– Min fru gjorde ett fantastiskt jobb under den här perioden, säger Jerry. Bara att åka och handla tog en evighet i början när man fick lusläsa alla innehållsförteckningar. Det var svårt att vara spontan och svårt när man blev hembjuden till bekanta. Det var hela tiden ett planerande så att vi hade mat med oss till Hilma, alternativt att vi fick se till att vara hemma i tid för Hilmas måltider.

Församlingen bad
Maria berättar att det var när läkaren hade pratat om att plocka bort ytterligare mat ur Hilmas kost som hon sade till Jerry att nu måste de be för Hilma i församlingen. Hon ringde deras pastor och bad att de skulle be för Hilma på gudstjänsten redan nästa dag och pastorn tog det på stort allvar.
Vid den tiden var Hilma tre år gammal. Efter lovsången den söndagen samlades en grupp förebedjare framme i kyrkan och hela församlingen uppmanades att vara med och be för henne. Förebedjarna ställde sig i en ring och bad att Guds kraft skulle komma.
– Hilma var och är en livlig tjej, så när jag lyfte upp henne på armen tänkte jag ”kommer hon att vara still och sitta kvar på min arm?”, minns Jerry. Men när jag gick fram med Hilma och ställde mig i ringen av förebedjare blev hon helt lugn i min famn. Det kändes så starkt och tårarna bara forsade på mig. Vi är helt övertygade om att något hände där och då, säger han.

Kunde äta allt
De ville trots sin övertygelse vara försiktiga och prova att föra tillbaka ett födoämne i taget. Efter några veckors försiktigt testande provade Hilma på egen hand utan deras vetskap.
– En dag kom hon till oss med choklad runt hela munnen, minns Jerry. När Maria frågade vad hon hade gjort svarade Hilma att: ”jag bara provade lite”. Hon fick ingen allergisk reaktion . Någon vecka senare hade vi inte med mat till Hilma och var iväg längre än planerat. Då frågade jag Maria om vi vågade prova med pizza. Hilma åt med god aptit och det blev ingen reaktion alls!
– Några dagar senare åt vi korv och vanligt korvbröd. Hilma skippade korven och bara slukade korvbrödet och ville ha ett till. För att förstå detta behöver man ha smakat på de ofta sega och kompakta bröd Hilma var van vid. Tårarna rann på mig när jag satt bredvid och tittade på henne, berättar Jerry. Sedan dess har Hilma kunnat äta vad som helst utan att få en allergisk reaktion.

Angelica Victorin.

Källa: Jesus.se