Nu släpper den tidigare ateisten kristen musik

I femtio år var Skellefteåbon Håkan Lindh en övertygad ateist och engagerad politiker. Men när han öppnade dörren i hjärtat på glänt för Gud öppnades en helt ny värld, där han nu brinner för att vittna och sjunga om Jesus.

DelaSkriv utVittnesbörd · Publicerad 07:00, 26 apr 2022

Redan som ung var Håkan Lindh ateist och övertygad om att det inte finns någon Gud. Även om det inte var något som han argumenterade för, så var det hans fasta personliga övertygelse.

Han kom att helhjärtat gå in i politiken, där han bland annat var oppositionsråd för Folkpartiet (nuvarande Liberalerna) i närmare trettio år hemma i Skellefteå.

År 2006 skiljde han sig från sin dåvarande hustru, och två år senare träffade han sin nuvarande fru, Cathrine. Det var dock två helt olika världar som då möttes: en övertygad ateist och en brinnande evangelist.

– Cathrine hade kommit till tro i 35-årsåldern, och jag tänkte att jag som var duktig på att argumentera nog kunde argumentera bort det. Men hon var evangelist, så hon var ju duktig på att lägga fram sin sak också, tillägger Håkan.

Deras helt olika uppfattningar gjorde faktiskt att de till och med gick skilda vägar ett tag.

– Vi kunde inte hålla på och diskutera det fram och tillbaka varje dag, säger Håkan.

Men kärleken gjorde att de inte kunde hålla sig ifrån varandra. I stället bestämde de sig för att prova att dela varandras liv. Cathrine fick följa med på ”tråkiga fullmäktigemiddagar”, medan han helt enkelt fick följa med henne till kyrkan.

– Redan första gången jag kom till kyrkan var det en fantastisk upplevelse. Tanter och farbröder som jag aldrig sett sprang fram till mig och sade att det var roligt att jag var där, minns Håkan.

Med gott fika och trevlig musik tänkte han att han nog kunde ”slå ihjäl en och annan söndag i kyrkan”, som han själv uttrycker det.

Men så började han en dag upptäcka att Cathrine mumlade lite för sig själv när hon bad.

– Vi skulle ju dela varandras liv, så jag sade åt henne att be högt så att jag hörde det också. Första gången blev det lite spännande och mysigt i rummet, men jag tänkte att jag nog var nervös, berättar han.

Men varje gång de bad återkom den där känslan, och en dag frågade Cathrine om han kände något speciellt i rummet.

– ”Det är varmt och mysigt”, svarade jag, och då svarade hon att det var Guds närvaro, den helige Ande. 

Det var nästan lite skrämmande, tyckte Håkan. Men samtidigt gnagde en tanke i hans huvud: Tänk om det ändå finns en Gud där ute?

– Men bara man öppnar hjärtats dörr på glänt så kan Guds kärlek strömma in, säger Håkan i dag.

Han utvecklar sina tankar kring det som skedde den där dagen 2009, när han tog emot Jesus i hjärtat. Om hur det blev som en förnimmelse om att det faktiskt var på riktigt.

– Mitt hjärta hade ju varit helt stängt. Om Jesus hade försökt nå mig tidigare så studsade det bara mot hjärtats dörr. Men när jag öppnade den och hans kärlek strömmade in, då kände jag hur friden spred sig inom mig. 

Trots att det tog femtio år in­nan han blev troende är det inget Håkan ser tillbaka på med miss­mod.

– Jag tror att Gud hade en plan med mitt liv också. Det var nog inte helt fel att jag skulle vara en politiker som argumenterade och försökte vända och vrida på ord, säger han.

Men hans omvändelse kom att förändra livet totalt. Så pass radikalt att han till och med beslöt sig för att lämna politiken, det som han byggt hela sitt liv kring. Detta trots att partikamrater tyckte att Håkan snarare borde satsa mot riksdagen.

– Det var inte lika ”roligt” längre att vara politiker efter att jag blev kristen. Jag kunde vara tuff mot mina motståndare tidigare, men de är ju också Guds älskade barn, även om vi tycker olika.

Intresset för politiken har dock Håkan kvar, men han kan inte tänka sig att någonsin ge sig in i politiken igen.

– Nej, det känns väldigt långt borta, trots att det varit en så stor del av mitt liv. Man blir verkligen född på nytt och en ny människa när man blir kristen, tillägger han.

I stället för politiken var det nu musiken som fångade honom. Som nybliven troende satte sig Håkan vid pianot – och plötsligt började musiken flöda ur honom.

– Det gick inte att stå emot. Jag skrev flera sånger i veckan, det bara flödade.

Vid ett tillfälle kom Cathrine springande och sade att han sjöng texter ur Psaltaren – trots att han själv knappt läst Bibeln.

– Att de här sångerna kom till mig blev som en bekräftelse på att det hade hänt något i mitt liv. Det var som om Herren öppnade en dammlucka och bara öste ny musik över mig som jag fick skriva.

Håkan fick också bekräftelse då han vid ett tillfälle upplevde att Gud sade till honom att han skulle spela och sjunga och vittna tillsammans med sin fru, vilket gjorde beslutet att hoppa av politiken ännu lättare.

Musiken har aldrig varit något Håkan planerat att satsa på – utöver en kort tid i slutet av tonåren, då han ville bli rockstjärna. Men plötsligt stod han nu där med ett skivkontrakt, efter bara en veckas tid.

Någon sångröst hade han inte direkt tidigare, berättar han.

– Det var också något som Herren ordnade! När jag blev troende förändrades min sångröst så att jag började sjunga rent, det hade jag aldrig gjort tidigare.

I dag är Håkan och Cathrine aktiva i Pingstförsamlingen i Skellefteå, men de har även ett uppdrag från föreningen Älska Norrland att arbeta i Pingstförsamlingen i Arvidsjaur några dagar i veckan.

Därutöver är de ofta ute och sjunger, spelar och vittnar i kyrkor på en mängd olika platser. 

– Jag har hamnat precis rätt i livet, vi får båda göra det vi älskar och brinner för. Det ger också en väldigt stor, innerlig tillfredsställelse, säger Håkan.

Han berättar om en 20-årig muslimsk tjej som nyligen kom fram efter två bibelstudium som Lindhs hållit och ville bli frälst.

– Det går ju inte att beskriva hur lycklig man blir över det! utbrister Håkan.

Nyligen släppte Håkan sitt fjärde album, En lovsångares bön, fylld med berättande texter. Och när han nu är ute och spelar och sjunger igen efter pandemiuppehållet väljer han att skänka skivan till besökarna – och uppmuntrar i stället till gåvor till arbetet i Skellefteå och Arvidsjaur.

– Att säga att jag har släppt en skiva och att den går att köpa för 150 kronor efteråt – det känns inte riktigt bra. Jag vill bara sprida musiken, det är mitt uppdrag. Jag skriver inte musik för att tjäna pengar på den, säger Håkan.

Helgen efter vår intervju ska han spela hemma i Pingst i Skellefteå.

– Det kommer kanske hundra personer, men de får gärna ta med sig 150 skivor hem så fler får höra musiken.

Nu när Håkan fått se ett liv både med och utan Jesus så vet han hur stora skillnaderna är mellan de två världarna.

– Som troende får man ett så mycket rikare liv! Att få evigt liv är bara halva belöningen, den andra är att man får leva ett liv i frid och lycka, utan ångest och oro. Man får leva i Guds kärlek.Mattias Backlund

redaktionen@varldenidag.se

Källa: Världen Idag