Hasse hade aids – men Jesus gjorde honom helt frisk

Ett liv med droger, pervertering och misär. Och så en hiv-diagnos som utvecklades till aids. Hasse Gardelachs framtidsutsikter var beckmörka. Men inget är omöjligt för Gud. Hasse fick möta Jesus, han började bekänna sina synder och be om förlåtelse. Då grep Gud in och idag är han helt fri från aids.

Hasse Gardelach är en aktiv man. När han inte mekar med bilen, planterar skogsplantor eller hjälper grannarna i trädgården berättar han om sin tro och sitt helande. På senare år har han blivit både make och bonuspappa.
Att han för några år sedan var dödsdömd av aids och hepatit, och enligt läkarna bara hade månader kvar att leva, är svårt – om inte omöjligt – att förstå.

Ett jobbigt bagage
Men vi tar det från början. Det var mycket som gick snett i Hasse Gardelachs liv. Och det hade sina orsaker.
– När jag var fyra år var det en kille som förgrep sig sexuellt på mig. När jag var tolv år höll min styvfar på att slå ihjäl mig så att jag fick ligga på sjukhus i flera månader. Och när jag var 14 år blev jag utsatt för övergrepp av en homosexuell man. Dessa saker kom jag att skylla på hela livet.
Samtidigt hade han en del ljusa upplevelser, som bar genom den tuffa uppväxten.
– I skolan sjöng vi psalmer med läraren vid tramporgeln. När vi sjöng Morgon mellan fjällen, då fick jag något varmt i mitt hjärta. Kristendom blev mitt favoritämne och jag älskade berättelserna om hur Jesus gjorde de sjuka friska.
– Ett annat härligt minne var hur mamma och jag pratade ut om saker. Jag fick be om förlåtelse och hon förlät mig. Jag fick lära mig förlåtelse.

30 år i porrträsket
18 år gammal började Hasse och hans styvbror köpa och sälja hasch. De blev något av knarkkungar i Helsingborg och livet lekte. Men sedan kom han i kontakt med andra droger i Stockholm, började injicera – och fick uppleva samhällets fulaste baksida.
– För att finansiera drogerna klädde kompisarna upp mig och drog ut mig i det perversa livet, med porrklubbar och bastuklubbar. I 30 år höll jag på att pervertera mig i porrträsket. Samtidigt var jag hemlös, eller bodde på behandlingshem och härbärgen. Att jag överhuvudtaget överlevde är ett rent mirakel.
Hasse blev en skicklig bedragare som ljög och duperade. Han började begå grova brott för att få pengar till drogerna. Samtidigt blev hans samvete tyngre och tyngre, och han blev allt sjukare i sitt hjärta.

Frälst, men inte omvänd
En dag på mitten av 80-talet såg Hasse ett gäng från Maranata som sjöng läsarsånger på Hötorget.
– Längst fram stod en sliten kvinna som strålade av glädje. Hon pekade rakt på mig och sa: Jag vet vad du håller på med. Jag följde med henne till ett möte på Gamla Bro och där fick jag tala ut med Jesus. Jag fick en sådan syndanöd för mitt miserabla liv och grät så att stolen blev dyngsur.
Något hände i Hasses liv, men han var trasig och saknade undervisning. Han försökte sköta sig, men det gamla livet kom ifatt honom.
– Jag blev frälst men inte omvänd. Jag ville ha Jesus med mig för att backa upp alla mina projekt, istället för att vända om och följa honom.

Utvecklade aids
1988 träffade Hasse en kvinna som hade hiv, och de hade ett förhållande i ett halvårs tid.
– Sedan blev jag sjuk, jättesjuk. Läkarna förstod först inte vad det var för fel, tills de upptäckte att jag hade fått hiv. För mig innebar diagnosen att det blev lättare att komma in på avgiftning och få samhällets hjälp med bostad. Jag blev inte orolig. Jag hade överlevt så mycket innan – bilkrascher och överdoser – att jag borde varit död många gånger om.
Men hälsan blev allt sämre och 1993 åkte Hasse in till sjukhus igen.
– Lungorna hade kollapsat och immunförsvarets kapacitet var så låg att läkarna berättade att jag hade utvecklat aids.
Tre år senare var han tillbaka på Danderyds sjukhus. Då låg hans virusnivåer på 6,6 miljoner per milliliter blod och immunförsvarsvärde på 160. Normalt ska man ha mellan 900 och 1000, och om man har under 200 har man utvecklat aids. Hasses värde på 160 innebar att han bara hade 16 procent av immunförsvaret kvar.
– Läkarna sa att jag hade högst två månader kvar att leva. Jag erbjöds bromsmediciner, men de trodde inte att de skulle fungera eftersom organen var i så dåligt skick.

Hör Guds röst
Efter beskedet sätter sig Hasse i parken vid Klara kyrka.
– Jag är full av självömkan och funderar på hur det kommer att kännas att dö. Då får jag höra en röst. Den är så stark att jag hör den i öronen, i bröstkorgen och i hela parken, fast jag är helt ensam där. ”Vart tog Jesus vägen?” Och sedan får jag höra: ”Det är inte synd om dig, det är synd i dig.”
Hasse går in i kyrkan för att göra upp med Gud. Han ber Jesus om förlåtelse och rekommenderas av en diakon att åka till församlingen Josua i Gamleby, som har startat ett kristet rehab.
Strax efteråt träffar Hasse Lasse PP Nylén som han känner sedan tidigare.
– Vi pratar i timmar och jag berättar att jag snart ska dö. Han drar med mig till Södermalmskyrkan där jag är med på alla samlingar de har.
September 1996 säger socialen ja till att skicka Hasse till Josua Rehab. Han bestämmer sig för att lyda personalen och göra allt perfekt rätt. Men han blir bara sämre och sämre, och åker in på sjukhus flera gånger.

Bekände synder
En dag läser han Bibeln, från 1 Johannes 1:9: ”Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet.”
– Det var som om den versen bara lyftes ur Bibeln. Jag tänkte att sjukdom måste ju vara en orättfärdighet, och då måste jag bekänna mina synder för att bli ren.
– Jag började ta itu med allt det jag gjort mot andra och mot mig själv. Och jag började med det jag skämdes mest för, åren i sexträsket. Jag bekände allt det sjuka jag varit med om, och bad Gud om förlåtelse.
I två timmar öste han ur sig. Sedan pausade han och fick med sig block och penna för att skriva ner allt han kunde komma på som han ville bekänna.
– Jag fick ihop 200-300 punkter. Ju mer jag skrev ner, ju mer jag kom ihåg. Vid samtalen läste jag sedan upp punkt för punkt, bad om förlåtelse, och rev pappren.
Samtidigt startade en försoningsresa. Hasse skrev till polisen och berättade om saker han gjort. Han bad om förlåtelse för människor han hotat i sjukvården, och han kom till en rättegång och bekände allt, så att alla grät och inget straff blev utdömt. Han åkte också och träffade sin mamma och sin dotter för att be om förlåtelse.

Från 6,6 miljoner till 0
Det tog två månader. Hasse, som enligt doktorns förutsägelser borde ha varit död, började istället må bättre och bättre.
– Jag kände att något bröts i mitt hjärta. Mitt samvete blev rent och jag fick frid med mig själv, mitt samvete och med Gud. Jag kan ärligt säga att jag inte haft något enda sug efter droger sedan dess.
– Samtidigt inträffade ett mirakel. Immunförsvaret började öka och läka ut. Jag kunde se färgerna klarare och känna lukter. Och när jag kom till sjukhuset visade det sig att mina virusnivåer hade gått ner från 6,6 miljoner till 0! Samtidigt hade mitt immunförsvarsvärde stigit från 160 till 700. Det innebar att jag inte längre hade aids!

Fri från hepatit A, B och C
När Hasse idag går till läkaren kan de inte längre mäta något hiv-virus i hans blod. På läkarspråk heter det att det ligger ”under gränsen för detekterbarhet”. Så har det varit i många år nu.
– Idag får jag berätta för andra om mitt liv och be för människor. Jag älskar att resa runt och vittna i församlingar. Jag är ingen perfekt gubbe, men jag är en härligt frälst människa.
Han har även blivit fri från hepatit A, B och C, som han burit på i många år.
– 2006 sa min infektionsläkare att min lever måste vara slut på grund av alla år med hepatit. Han tog ett leverprov, en biopsi. Men jag var säker på att Gud hade gripit in där också. Varför skulle han hela mig från aids om jag skulle dö av skrumplever? Och när provsvaret kom visade det sig att levern var fullständigt frisk.
Att Hasse blev fri från en dödlig sjukdom är stort. Men inte störst.
– Det största var inte att jag inte dog i aids, det största var att jag fick ett rent samvete och frid med både Gud och människor! Men jag var så stolt och högmodig att det var först när jag ändå skulle dö, som jag verkligen kapitulerade för Gud.

Leave a Reply