Fotbollsspelaren Jens Sjöström blev frälst när han var tjugo år. 2013 drabbades han av en hjärnskada och skulle aldrig mer kunna spela fotboll eller leva ett fullt normalt liv. Men när hans kamrater bad för Jens helade Gud honom från alla symptom.

Som 20-åring var Jens Sjöström fotbollsspelare i Umeå FC, hade jobb, flickvän och på alla sätt ett bra liv, tyckte han. Kristen tro var inget som han funderade över. Tvärtom berättar han att han hade många fördomar och hade aldrig kommit i kontakt med någon troende. Det var först när Jens lärde känna en kristen kille på jobbet som han blev nyfiken på vad kristen tro egentligen handlar om.

Kristen kollega
– Mina fördomar försvann när jag fick veta att min vän var troende kristen. Han var allt som jag inte trodde kristna var, nämligen en skön kille som var sportintresserad, välklädd, trevlig och rolig, säger Jens.
– Jag var en ganska dryg och ifrågasättande person som ville diskutera allt och började fråga min arbetskamrat en massa saker om hans tro. Han gav mig svar, men sa att jag egentligen bara kunde få svar genom att söka Gud i mitt hjärta. Han sa att Jesus lever i dag och ville möta mig, minns Jens.
Sakta men säkert fick Jens upp ögonen för att Gud är verklig. Han hade tidigare trott att kristna läste Bibeln för att det var vad de förväntades göra. För honom hade den kristna tron tidigare handlat om personer som hoppades på ett liv efter döden, utan att veta om Gud fanns eller inte.
– Nu fick jag veta att man kunde få svar på sina böner och ha en levande relation med Jesus. Till slut kom jag till en punkt då jag bad Gud att Han skulle visa sig för mig. Jag hade ingenting att förlora men allt att vinna på att söka sanningen.
– Jag ville lära känna den Gud som skapat Universum, livet och mig själv. Mitt liv var väldigt bra innan jag tog emot Jesus, men killen jag lärde känna öppnade mina ögon för att det finns mer i livet och det berörde mig.

Tog emot Jesus
Första gången han var på en gudstjänst stod han ganska obekväm efter mötet. Då kom det fram en man och frågade om han fick be för honom.
– Plötsligt började jag bara att gråta och förstod inte varför jag reagerade så. Det var en kamp som pågick inom mig. Tron blev en process, ungefär som när man lära känna en ny person. Jag började be och följde med till kyrkan fler gånger. Till slut kände jag att Gud inte bara existerade utan berörde mig och var viktig i mitt liv. Desto mer tid jag tillbringade med Gud, desto mer fick jag tillbaka.
Jens döptes ungefär ett år efter att han hade tagit emot Jesus i sitt liv och är sedan dess med i en nystartad församling kopplad till Pingstkyrkan i Umeå.

Yrsel, värk och trötthet
2013 hade Jens haft problem med en ryggskada i tre och ett halvt år. Han hade kämpat hårt för att komma tillbaka i laget, men rivit upp skadan flera gånger. I april samma år, när han äntligen hade gjort comeback, var olyckan framme igen. Under en träning tacklade han en lagkamrat och killen landade på Jens huvud.
– Jag hade fått hjärnskakning förut och trodde att det skulle gå över på några dagar eller veckor. Men månaderna gick och jag blev inte bättre. En extrem trötthet, huvudvärk och yrsel gjorde att jag varken kunde träna eller arbeta. Jag var oerhört ljud- och ljuskänslig och orkade knappt någonting. Jag klarade varken att umgås med vänner, lyssna på musik eller se på tv. Alla intryck gjorde mig utmattad. Ofta sov jag 16 timmar per natt eftersom hjärnan var helt slutkörd. Ändå tänkte jag hela tiden att om några veckor är jag återställd och kan spela match igen, berättar Jens.

Bestående hjärnskada
Tiden gick och efter fem månaders sjukskrivning fick Jens komma till neurorehab i Umeå och bli utredd av ett team som har hjärnskador som sin specialitet. Där konstaterades att han hade en hjärnskada som troligen skulle påverka honom resten av hans liv. Även om han kunde bli bättre skulle han aldrig mer kunna spela fotboll eller må helt normalt.
– Det var ett tufft besked att få och en svår tid. Jag kunde inte påverka eller träna bort min hjärnskada. Att jag aldrig mer skulle kunna spela var otänkbart för mig. Det kändes som om allt var över eftersom fotbollen hade varit min identitet.
– Jag var en energisk person och nu kunde jag inte längre vara mig själv. Närminnet fungerade inte och jag hade svårt att minnas ny information. Efter fem minuters nya intryck slogs hjärnan ut och jag blev yr och behövde sova.

Bad om helande
Under de svåra månaderna bad Jens att Gud skulle göra honom frisk. Skadan fick honom aldrig att ifrågasätta sin tro. Resultaten av de beslut vi människor tar, kan vi inte klandra Gud för, menar han.
Jens gjorde sitt yttersta för att fortsätta med fotbollen på något sätt efter att kontraktet brutits med Umeå FC och blev assisterande tränare åt Umeå IK:s damlag. En söndag i februari 2014 åkte laget för att spela en träningsmatch i Luleå. Under resan fick Jens ett sms från en tjej han kände i sin församling.
– Hon skrev att jag borde komma till kyrkan för de tänkte be för mig. Jag skulle bli frisk i Jesu namn. Idag är din dag, skrev hon. I efterhand känns det som en profetia. Men just då var jag bara fokuserad på matchen vi var på väg till och svarade att jag inte kunde komma till kyrkan idag. Då svarade hon att det inte var kyrkan som skulle göra mig frisk utan Gud som skulle göra det. De skulle be för mig ändå.

Helad mitt under matchen
Efter gudstjänsten bad några stycken för Jens som just då befann sig vid sidan av fotbollsplanen, helt ovetande om vad som var på väg att ske.
– Mitt under andra halvlek släppte plötsligt alla mina symptom. Trots alla intryck under och efter matchen var jag varken trött, yr eller hade huvudvärk. Jag sov helt normalt den natten och vaknade inte upp med yrsel som jag hade gjort de senaste tio månaderna. Dagen därpå var jag på jobbet och åt sedan lunch ute utan att ha öronproppar som jag tidigare var tvungen att ha. Resten av dagen tränade jag tre träningspass.
– Jag ville göra allting jag inte hade kunnat på grund av hjärnskadan. Nu blev jag inte sjuk av det och jag fattade ingenting. Fyra dagar i rad levde jag i en fart långt utöver vad en vanlig människa brukar orka med.
På torsdagskvällen träffade Jens tjejen i kyrkan som hade sms:at honom och han frågade vad som hade hänt. Då berättade hon att de hade bett för honom vid exakt det klockslag då alla symtom hade försvunnit.

Läkarna förundrade
– På söndagen samlade jag alla mina vänner, lagkamrater, kollegor och familj för att berätta om det under Gud hade gjort. Senare åkte jag till min läkare och berättade att jag var frisk. ”Det funkar inte så”, sa hon misstroget. Men när jag berättade om förbönen och allt jag kunde göra nu utan att få minsta symptom, fick hon tårar i ögonen och sa att det var fantastiskt.
Neurorehab skrev ut Jens med förklaringen att han är symptomfri efter kamraters förbön.
– I min journal står det att jag är mirakulöst frisk. Det finns ingen annan förklaring än att bön i Jesu namn helar människor, säger Jens.

Enorm tacksamhet
Jens berättar att fotbollen till en början var helt ointressant i jämförelse med att kunna lyssna på musik, gå på bio eller bjuda vänner på middag.
– Jag satt och grät första gången jag kunde lyssna på musik utan att bli yr, minns Jens.
– Jag kände en extrem tacksamhet över att kunna leva normalt igen och full av energi levde jag som i ett glädjerus. Samma år var jag tillbaka på jobbet och som spelare i mitt gamla fotbollslag. Sedan Gud helade mig har jag fått vittna många gånger på jobbet, i laget och på stan om vad Gud har gjort i mitt liv.

Angelica Victorin

Källa: Jesus.se

3 Comments

  1. Just want to say your article is as surprising. The clarity for your submit is simply cool and i can assume you’re knowledgeable on this subject. Fine together with your permission let me to clutch your feed to stay up to date with imminent post. Thanks 1,000,000 and please continue the rewarding work.

  2. Hi there, just became aware of your weblog through Google, and located that it is truly informative. I am gonna be careful for brussels. I’ll be grateful if you proceed this in future. Lots of other folks will be benefited from your writing. Cheers!

  3. I have been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.

Leave a Reply