Uppväxten i Oskarshamn kom att präglas av musik då Lars-Gunnar Björklunds far var musikmästare i Frälsningsarmén och lärde sonen att spela kornett. Lars-Gunnar gick i söndagsskola och blev juniorsoldat.

“Hela min vänstra sida blev förlamad och minnet försvann”

I vuxen ålder utexaminerades han efter studier på Musikhögskolan i Stockholm till musikdirektör och trumpetpedagog. Därefter blev det dirigentstudier i Haag och i London. Under åren har han spelat i såväl församlingar som på Operan och i försvaret. Det var en stressig tillvaro och Lars-Gunnar hade svårt att tacka nej till spelningar. År 2006 fick han en stroke.

– Det var riktigt illa, hela min vänstra sida blev förlamad och minnet försvann. Allt jag hade lärt mig under 50 år var borta på en sekund. Det var väldigt omvälvande, berättar Lars-Gunnar.

“Gud hjälp mig!” “Var vid min sida Gud!”

Han uttrycker ändå sin tacksamhet över den vård och rehabilitering han fick efter händelsen. Även om han alltid har haft en gudstro så beskriver han det som att händelsen fick honom att börja tro på nytt, att det var då han verkligen började be på allvar. Varje kväll bad Lars-Gunnar Gud om två saker: “Gud hjälp mig!” och “Var vid min sida Gud!” Enligt läkarna återhämtade han sig snabbare än vanligt från händelsen även om han inte rör sig lika obehindrat nu som innan.

– Jag ville inte sitta i rullstol men fick kraft från Gud och kände att det här kommer att gå bra även om det kommer ta tid. Nu kan jag till och med gå i trapporna på Söderkåren som jag tillhör, säger Lars-Gunnar.
– En läkare sa: “Tänk om alla hade det så bra som du!” Han syftade då även på min gudstro och mitt sociala umgänge i Frälsningsarmén, fortsätter Lars-Gunnar.

Startade en “stroke-kvartett”

Hans positiva livsinställning, värme och glädje går inte att ta miste på. Humorn har han också i behåll och när han började återhämta sig någorlunda startade han en “stroke-kvartett” med ett par musikervänner som hade drabbats av samma öde som han. De träffades och spelade ihop och pratade om livet, något som betydde mycket för dem då det sociala umgänget ofta tenderar att ebba ut när man får en stroke.

Hjärtstillestånd och hjärtinfarkt

Tio år senare kom nästa smäll. I soffan på arbetsplatsen föll Lars-Gunnar plötsligt ihop. Den här gången hade han drabbats av hjärtstillestånd och hjärtinfarkt.

– När ambulansen kom menade en sjuksköterska att det inte var någon idé att försöka få liv i mig då hon gjort sina försök men jag fick en spruta rakt i hjärtat och vaknade till, säger Lars-Gunnar.

“I natt hände ett mirakel som vi inte kan förklara”

Han förlorade medvetandet igen och läkarna tog sig an honom. De anhöriga underrättades och tillbringade natten i väntrummet för att få besked om faderns/makens tillstånd. Eftersom de också har en gudstro bad de naturligtvis för att Lars-Gunnar skulle överleva det hela. Hans hjärna hade kopplats ur och efter fem minuter betraktas man som död, åtminstone så har man då fått mycket allvarliga skador. Morgonen efter kom läkarna med ett besked: “Vi har gjort vad vi kan göra men i natt hände ett mirakel som vi inte kan förklara.”

– Min hjärna var bortkopplad i 15 minuter och ändå vaknade jag upp utan att ha tagit skada, säger Lars-Gunnar.
– Jesus säger ju i Matteusevangeliet 18:19 att “Allt vad två av er kommer överens om att be om här på jorden, det skall de få av min himmelske fader.” Jag visste att det var Gud som gripit in och räddat mitt liv. För mig blev det ett bevis för Guds existens och det förändrade hela min tillvaro, fortsätter han.

“Vilket beskydd vi har om vi ber om det!”

Lars-Gunnar nämner Psalm 91 i Bibeln där det bland annat står: “…Inget ont skall drabba dig, ingen olycka komma nära ditt hus. Han skall befalla sina änglar att skydda dig var du än går… Han håller fast vid mig, och jag räddar honom, jag skyddar honom, ty han känner mitt namn. Han åkallar mig, och jag svarar honom, jag är med honom i nöden…”

– Vilket beskydd vi har om vi ber om det! Det står till och med att du ska trampa på giftormar men att du ska leva för att Han är med dig, utbrister Lars-Gunnar.

“Bönen ger en sådan styrka och kraft”

Han nämner vännen Gunnar Hedlund som gav honom en Bibel och rådet att läsa ur den 15 minuter varje dag. På ett år har man då läst igenom Bibeln, något som Lars-Gunnar menar kommer att förvandla ens liv. Innan hjärtinfarkten spelade han i tre olika musikgrupper men nu har han löst det så att han alternerar mellan de tre, en period i taget. Nu har Lars-Gunnar tränat regelbundet i tre år och han tycker att han mår bra även om det finns delar hos honom som inte är helt återställda än.

– Men hoppet finns och det viktigaste är min närhet till Gud. Nu ber jag varje dag och får svar. Bönen ger en sådan styrka och kraft, säger han.
– Jag knäpper händerna på morgonen och ber, sen träffar jag fina människor och på kvällen tackar jag Gud för dagen. Det är ett gott liv jag lever, avslutar han.

Teresia Jansson

Källa: www.fralsningsarmen.se