Mirakel inspelat på band

“Om Gud verkligen gör mirakler, var är alla inspelningar av dem?” får jag ibland höra. Det är en legitim fråga – i en tid då var och varannan kotte spelar in det mesta som händer runtomkring dem bör man förvänta sig att en hel del vetenskapligt oförklarliga fenomen fångas på band (eller, mer troligt, den digitala motsvarigheten till att fångas på band vad det nu kallas – brännas på chip?).

Och det finns en hel del inspelningar att peka på om man vill leda mirakler i bevis. Delia Knox som i augusti 2010 reste sig ur rullstolen efter att ha varit förlamad i 22 år under förnyelsen i Daphne, Alabama. Hela processen fångades på video och hon har kunnat fortsatt gå ända sedan dess.

Kvinnan i Abidjan, Elfenbenskusten, som fick sin syn tillbaka på ena ögat framför inte bara videokameror utan en publik på 200 000 människor under en väckelsekampanj med Christ for All Nations är ett annat exempel.

Men det inspelade tillfrisknande som har berört mig mest måste vara Duane Millers plötsliga återställande av stämbanden 1993. Duane var pastor i First Baptist Church i Brenham, Texas, och fick en allvarlig virusinfektion 1990. Viruset skadade stämbanden och nerverna där till den grad att han aldrig skulle kunna tala normalt igen. Även när han försökte skrika var det enda som hördes en raspig viskning.

Under de kommande tre åren skickades Duane runt till olika sjukhus och vårdinrättningar och undersöktes av över 60 specialistläkare. Ingen kunde hjälpa honom få tillbaka rösten. Med tungt hjärta avslutande han sin tjänst som pastor och tog ett kontorsjobb i Houston som inte krävde att han behövde prata särskilt mycket.

Duane och hans fru gick med i en baptistkyrka i Houston som efter ett tag frågade om Duane ville undervisa på deras söndagsskola. Han påpekade att de knappt skulle kunna höra honom men barnen intygade att de skulle lyssna väldigt noga.

Den 17 januari 1993 fann Duane sig stå framför över hundra barn i First Baptist Church, Houston, och talade utifrån Psalm 103 – ett bibelställe som bland annat säger “(Gud) förlåter dig alla dina synder och botar alla dina sjukdomar”. Duane viskade fram:

“Jag vet inte varför Gud gör det han gör, men jag vet att han kommer göra det. Och det enda han kräver av mig är att låta honom vara Gud och att jag ska vara jag. Och lämna det så. Att hävda att varje person alltid kommer bli helad för att Jesus dog på korset är en feltolkning av Skriften.”

Duane gick vidare till vers 4: “han friköper ditt liv från graven” (eller gropen) och sa:

“Jag gillar den versen väldigt mycket. Jag har haft, och du har haft, flera gropupplevelser.”

Han tystnade till. Någonting hände.

Efteråt beskrev han det som att “pressen som hade varit på min hals i tre år var borta – som om någon hade tagit bort den hand som försökte strypa mig.”

Han fortsatte predika med allt klarare röst:

“Vi har alla haft tillfällen när våra liv verkade vara i en grop, i en grav, och vi hade inget svar… till… varför vi befann oss i den gropen… och jag förstår inte det här just nu… jag… är rätt överväldigad just nu…”

Vid det här laget hade Duane återfått talförmågan helt. Barnen och söndagsskolledarna klappade händerna till Guds ära, några grät.

Gud hade tagit upp honom från gropen.

Jag rekommenderar dig verkligen att lyssna på detta själv i youtube-klippet ovan. Det finns något så otroligt vackert och kraftfullt i att Gud väljer att hela Duane när han undervisar om att alla inte blir helade och att vi inte har alla svar till varför det är så. Löftet om att Gud kommer bota alla våra sjukdomar kommer förvisso infrias i evigheten, men inte alltid här på jorden. Och ändå så sker det också här på jorden – ibland när vi som allra minst anar det!

Duanes läkare blev minst sagt chockade. En av dem som följt honom längst sa förbluffad: “Jag kan inte ens se några tecken på att du har haft stämbandsskador!”

För en djupare inblick in i Duanes vittnesbörd kan jag rekommendera denna predikan som han höll 2014, fortfarande med fullt fungerande stämband.

Källa: Dokumenterade Mirakler