Som tonåring tyckte Therese att kristna var osmarta och hade ologiska resonemang. Trots det följde hon med en klasskompis till en kristen konferens. Där fick hon uppleva Guds närvaro och omsorg. Ett halvår senare blev hon andedöpt. – Det förvandlade mig och var den bästa dagen i hela mitt liv, det största som någonsin har hänt mig. Det går inte att jämföra med någonting som jag varit med om varken före eller efteråt, berättar Therese för Inblick.
Therese Johansson är uppvuxen i en liten by i Jämtland där hon bodde med sin mamma och storebror. Barndomen var trygg.
– Jag hade jättefina vänner och en kärleksfull familj. Ändå handlade mycket om att försöka vara bra nog. Speciellt sökte jag bekräftelse från killar i tonåren, berättar Therese.
Om helgerna var hon ibland på fester och drack alkohol. Efteråt kändes det tomt på insidan och om kvällarna kunde Therese gråta över sitt liv.

Kristen klasskompis
I åttan kom en ny tjej till Thereses klass. Ganska snart märkte klassen att hon var kristen. I början var de nyfikna och undrade om hon bad och läste Bibeln. Men efter några månader vände sig några i klassen mot Noomi.
– Jag hade inte hört om Jesus och frälsningen annat än på religionslektionen där läraren berättade om korsfästelsen. Den kristna tron tilltalade mig inte.
Therese blev aggressiv och tog alltid upp frågor med Noomi som hon tyckte bevisade att det inte fanns en Gud.
– Jag tyckte att kristna var osmarta och hade ologiska resonemang. Hur kunde ondska finnas om Gud var god? Och Big bang och evolutionsteorin, var de bara påhitt? Ofta blev jag upprörd och kanske var det ett uttryck för den tomhet jag kände på insidan
– Noomi sa aldrig ett elakt ord till mig. Vad jag inte visste var att hon och hennes familj bad för mig. De tog Jesu ord på allvar när han sa ”älska era fiender och be för dem som förföljer er”.

Anden i glaset
I nian skulle tjejerna övernatta hos en i klassen, i samband med skolavslutningen. De ägnade kvällen åt ”anden i glaset”.
– Några av oss trodde det var påhitt, men en del trodde att anden svarade på riktigt. Noomi förstod att detta var en lek med andevärlden och ville inte vara med.
Snart märkte tjejerna att anden verkade svara på deras frågor. Atmosfären i rummet blev mer och mer otäck, minns Therese.
– Vi gjorde narr av anden och då skrev den ordet ”dö” på spelplanen. Jag ropade nej, slog undan glaset och alla skrek av rädsla.
Tjejerna bestämde sig snabbt för att de måste be till Gud. I panik sprang de in till Noomi som lagt sig för att sova och ropade att hon måste be till Jesus tillsammans med dem.
– Noomi visste vad som hänt eftersom hon hade bett till Gud och sagt att ”antingen ber jag att ingenting händer, eller ber jag att någonting händer och att de i så fall vänder sig till dig”, berättar Therese.
De tog varandras händer och bad till Jesus. Rädslan och skräcken rann av. Tjejerna grät och började be för familjemedlemmar och vänner. Den natten tog en del av tjejerna emot Jesus, men inte Therese.
– Men jag förstod att det fanns en andlig verklighet, en ond och en god sida. Den onda sidan ville jag inte längre vara en del av. Korset som jag hade upp och nervänt kring min hals, vände jag nu åt rätt håll.

Upplevde Gud på konferens
Att hon vände på korset gjorde att Noomi trodde hon också blivit kristen, så hon bjöd med Therese på en tjejkonferens i Jönköping.
– När vi kom in i möteslokalen stod några hundra tjejer och kvinnor med lyfta händer och prisade Gud. Jag blev så berörd! Jag såg att det var äkta och att de sjöng till någon som de verkligen trodde på.
Det var under lovsången hon fick uppleva Guds närvaro. Therese minns att hon grät och grät, men hon förstod inte varför.
– Det var som en härlig dusch på insidan, beskriver hon.
Av sin mamma hade hon fått pengar inför sommarlovet. Sista dagen på konferensen var det kollekt och Therese la pengar i kollektskålen.
– Men då kom jag ihåg att pengarna skulle räcka hela sommaren och efter shopping hade jag inte mycket kvar.

Bad en enkel bön
Hon tänkte att hon inte kunde köpa mat inför den långa bussresan hem till Jämtland.
– När jag oroade mig, hörde jag en röst i mitt hjärta som sa: ”Om du ger mig allt du har, ska du få hundrafalt tillbaka”. Jag blev alldeles ställd och ryggade tillbaka när jag förstod att det var Gud som talade! Att jag fick höra Hans röst gjorde att jag ställde ett ultimatum. Jag svarade: ”om det var du som sa det där, Gud, så ska jag tro på dig om du ger mig mat idag på något sätt”.
Efter konferensens slut gick Noomi och Therese till busstationen. Medan de satt och väntade fick hon syn på en kille som stack ut ur mängden.
– Jag visslade på honom och han kom fram. Vi började prata och efter en stund sa han: ”Är du hungrig? Jag kan bjuda dig på mat!”
Bussen skulle strax gå, så de gick till Pressbyrån där killen köpte fika till henne. De sa hej då och klev på bussen. När det blev fikapaus och hon tog fram det som hon hade fått, kom Therese på vad hon sagt till Gud.
– Genom killen på busstationen hade jag fått mat! Nu var det för många saker som stämde in på att Gud var på riktigt. Jag kunde inte förneka Honom längre.
Therese bad en enkel bön och välkomnade Jesus in i sitt liv.
– Det kändes som att kasta sig rakt ut för ett stup och som att fångas i Hans trygga famn. Där är jag än idag, tio år senare

Fylldes med kärlek
Att bjuda in Jesus i livet blev början på ett spännande liv.
– Jag förstod att Herren hade varit med mig hela mitt liv, och att Han alltid kommer vara hos mig. Varje dag med Jesus innebär att jag får lita på Honom och prata med Honom om allt, och Han svarar mig. Han tog helt bort den tomhet som fanns på insidan.
Ett halvår senare fick hon också uppleva dopet i den helig Ande. Therese visste inte mycket om den helige Ande då, men under den första tiden gick hon alltid till förbön för hon ville ha allt som Gud kunde erbjuda.
– En dag gick jag fram i kyrkan och när förebedjaren lade händerna på mig och bad kände jag en ström som gick genom hela min kropp. Jag kunde inte längre stå kvar på benen utan föll till marken och började ropa ut ett språk som jag aldrig talat förut. Jag fick tungotalets gåva.
När Therese sedan steg upp kändes hon som en helt ny människa, berättar hon.
– Det förvandlade mig och var den bästa dagen i hela mitt liv, det största som någonsin har hänt mig. Det går inte att jämföra med någonting som jag varit med om varken före eller efteråt.
När hon klev upp därifrån kände hon en kärleksexplosion och ville krama alla och berätta hur mycket hon älskade dem.

Angelica Victorin

Källa: www.Jesus.se

One Comment

  1. I’ve learn some good stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you set to make the sort of excellent informative web site.

Leave a Reply