Tumören under ögat försvann

I maj förra året satt Birgitta Berdén i Sahlgrenska sjukhusets väntrum i Göteborg och väntade på operation av en tumör under ögat. Till läkarnas förvåning hade tumören försvunnit. Idag kan Birgitta berätta hur Gud helade henne.

Det började för två och ett halvt år sedan med en vissen orkidé. Birgitta Berdén och hennes man Jan var på en gudstjänst i Vallersvik när pastorn lyfte fram den vissna blomman och sa: ”Det är någon som känner sig som den här orkidén, men med lite omvårdnad kommer den att blomma.”
– Precis så kände vi oss då. Vi var helt slut både fysiskt och psykiskt, berättar Birgitta.
Liknelsen med orkidén var passande också för att paret driver en handelsträdgård.

Längtan efter mer
Evangelisten Carl-Olov Hultby var också på gudstjänsten i Vallersvik. Han informerade om en Israelresa som han skulle leda. Birgitta och Jan bestämde sig för att åka med.
– Det var en fantastisk resa. Där började det födas en hunger och längtan efter något mer, säger Birgitta.
Birgitta och Jan hade vänner som varit i Citykyrkan i Älmhult och lyssnat på den danske pastorn Jens Garnfeldt. Han hade en lång serie väckelsemöten som också sändes påKanal 10. Birgitta och Jan tittade på tv-programmen och sedan började de själva åka ner till Älmhult varje måndag.
Vid ett tillfälle under förbönen fick de som behövde helande själva lägga sina händer där de hade ont. Birgitta hade kronisk slemsäcksinflammation i axlarna och fick behandling med kortisonsprutor och sjukgymnastik. Hon la händerna på sina axlar. Sedan dess har hon inte haft några problem med värk och kan lyfta armarna obehindrat.

Nyår i Köpenhamn
Jan och Birgitta var också med och firade nyår i Jens Garnfeldts församling i Köpenhamn. Under mötet fick de ett profetiskt budskap av pastorn. Det handlade om att de skulle börja med något som de hade brunnit för tio år tidigare.
De visste precis vad det var, eftersom de pratat om det på vägen ner till Köpenhamn. De hade varit ledare för en ekumenisk bönegrupp som lagts ner. Flera av deltagarna hade blivit engagerade i arbetet med en Alphakurs och hann inte vara med.
– Idag har vi samlingar här varje torsdag kväll. Sist var vi 25 personer. Målet är att tända folk i alla församlingar och att de ska bli hungrande och sprida eldarna i sina församlingar. Det har hänt mycket under våra samlingar. En dam fick slänga sin hörapparat och hon hör bra idag, berättar Birgitta.
Birgitta har haft malignt melanom i två omgångar och i mars 2014 var hon på en efterkontroll. Då hittade läkarna en tre millimeter stor tumör under vänster öga. Den här gången var det inte malignt melanom, utan basalcellscancer. Tumören riskerade att trycka ut ögat om den inte opererades bort.

Fick förbön
Birgitta fick förbön, både i sin församling Equmeniakyrkan i Väröbacka och på mötena i Älmhult. Vid nästa besök på sjukhuset kände hon att tumören var kvar. Hon visste inte om en operation skulle påverka synen, men när hon satt i väntrummet kom sången ”Makten är i Jesu händer” till henne.
Två professorer tittade på tumören och konstaterade att den hade krympt till en millimeter och ändrat karaktär. Det såg inte ut som cancer längre, men för att utesluta det tog man ett vävnadsprov.
Birgitta var glad och berättade för sina barn, för leverantörer och personal att Gud hade helat henne. Hon berättade också om det på en gudstjänst och på Kanal 10.
Tre veckor senare fick hon en ny kallelse till Sahlgrenska. Vävnadsprovet hade visat att hon trots allt hade cancer och behövde opereras.
– Jag var ganska djupt nere ett tag och undrade varför Gud inte kunde göra någonting ordentligt när han hade börjat. Hur skulle jag förklara det här när folk frågade hur det gick med mitt helande? Även om man skulle klara ögat vid en operation så skulle det bli väldigt fult i ansiktet och jag skulle inte kunna dölja det.
En dag när det kändes jobbigt ringde pastor Jens Garnfeldt till Birgitta och undrade hur hon mådde. När han bad till Gud under telefonsamtalet upplevde hon att all ångest lyftes av henne. När Birgittas man kom hem den kvällen frågade han henne om det hänt något speciellt klockan tio. Det var vid den tiden som pastor Jens hade ringt och samtidigt hade Jans ångest också försvunnit.

Var helt borta
När Birgitta satt i väntrummet inför operationen ångrade hon att hon berättat för läkarna om förbönen. När hon kom in möttes hon av fyra professorer och ytterligare fyra läkare. De undersökte henne och konstaterade att tumören nu var helt borta.
– Jag berättade att vi bett för det och en läkare sa: ”Någonting har hänt, men det är väl sådant som kan hända.” Jag svarade: ”Vad bra att det händer precis när man ber för det.”
I Birgittas journaler står det: ”På vänster nedre ögonlock är huden helt slät. Alla fransarna finns på plats. Det syns inget av tumören och den kan ha försvunnit spontant.”
– Hade de inte tagit något vävnadsprov så hade jag inte kunnat säga att det var cancer. Det är härligt att få prata om att Gud faktiskt är på riktigt. Nu önskar jag att jag ska få bära gåvan vidare, kunna be för människor och tala in i deras liv.
Birgitta går just nu på Anita Barkers helandeskola för kvinnor, där hon får träna i helande.
Birgittas erfarenhet är att människor utanför kyrkan är öppna för att Gud helar och att de tycker det är spännande.
– Men i våra traditionella samfund är det så mycket tveksamhet. Det står att vi ska göra större gärningar än Jesus gjorde och då får vi börja någonstans.
Vid en pingstkonferens i Vallersvik 2014 fick Birgitta berätta om sitt helande. I fönstret stod orkidén och nu blommade den. Birgitta kunde lyfta fram den och säga:
– Här är orkidén som var helt vissen för ett och ett halvt år sedan. Nu blommar den och det gör vi med.

Ingrid Byström.

Källa: Jesus.se