Uppenbarelseboken 13: 16-18 – Annons från Danske Bank – Kan man betala med ett chip i handen?

Är ett chip i handen framtidens betalmetod?

Precis när vi börjat vänja oss vid att betala med telefonen riktar världens banker och teknikföretag blicken mot framtidens betalmetoder. Kommer vi kanske betala med ett chip under huden eller med hjälp av vårt ansikte?

De flesta är nog lite skeptiska till att operera in ett chip under huden. Men faktum är att ett antal personer runt om i världen och Sverige redan går runt med ett litet chip inopererat i handen. Chipet kan programmeras att göra allt möjligt – låsa upp dörrar, logga in på gympasset eller betala för matvarorna i butiken.

Hittills är det främst en liten grupp teknikentusiaster som utforskat teknikens möjligheter och opererat in chip. Men experter inom området tror att det är en utveckling som vi kan se en fortsättning på – i takt med att fler områden anpassas till kontaktlösa funktioner. Tekniken i chippet bygger oftast NFC, Near Field Communication, och är samma som finns i de kontaktlösa betalkorten och mobiltelefonen.

Betala med klockan

Tillhör man inte den lilla skaran av teknikentusiaster som vill operera in ett chip finns smidigare alternativ. Chipet kan till exempel integreras i klockor, nyckelringar eller armband – i princip allt du kan ta med dig.

Redan nu finns chippen i moderna mobiltelefoner och ditt betalkort och är det som just nu möjliggör mobila betalningar. Men enligt Danske Bank är det troligt att mobila betalningar och andra bärbara betalningsmedel faktiskt är en övergångsfas innan vi ser nästa stora förändring inom betalningsområdet.

Nästa stora genombrott inom betalningar kommer att vara ”osynliga betalningar” där hela betalprocessen sker automatiskt, enligt Katrine Mitens, betalningschef på Danske Bank.

– Det finns ett motstånd till att operera in något under huden, och att betala med exempelvis klockan innebär att du ändå måste tänka igenom vad du tar med dig när du vill handla något, precis som med dagens plånbok, säger betalningschef Katrine Mitens på Danske Bank.Mobila betalningar har aldrig varit enklare eller snabbare Extern länk

Nästa  stora genombrott inom betalningar kommer att vara ”osynliga betalningar” där hela betalprocessen sker automatiskt, enligt Katrine Mitens, betalningschef på Danske Bank.
Nästa stora genombrott inom betalningar kommer att vara ”osynliga betalningar” där hela betalprocessen sker automatiskt, enligt Katrine Mitens, betalningschef på Danske Bank.

Osynliga betalningar

Därför tror Danske Bank att nästa nya stora genombrott kommer att vara ”osynliga betalningar” där hela betalprocessen sköts genom en identifiering som inte märks.

Redan nu testas tekniken runt om i världen, bland annat har Amazon lanserat butiker där kunder kan handla och checka ut utan att betala vid kassan. I stället dras beloppet direkt från kundens konto, kvittot dyker upp i en app och kameror i butiken håller koll på vilka varor som blir köpta.

För att de osynliga betalningarna ska få stort genomslag krävs en bra betallösning, baserad på ansiktsigenkänning eller annan biometri, som ögonscanning eller fingeravtryck. Sedan krävs ett system för att hålla koll på vilka varor du köper, troligen baserat på kameror och sensorer i butiken, i kombination med artificiell intelligens.

Betalningar över landsgränser

De nordiska länderna har kommit ganska långt då det gäller digitala betalningar– Sverige kan bli kontantlöst inom 10 år enligt vissa bedömare. En utmaning är dock att alla länder utvecklat unika betalsystem som inte fungerar över landsgränserna.

Här finns en möjlighet för de nordiska bankerna, nämligen att skapa ett system som fungerar oavsett vilket land du befinner dig i. Risken är annars att en internationell jätte går in och tar över.

Därför har de sex största nordiska bankerna gått samman för att skapa en nordisk clearingplattform, som kan skicka betalningar över länder och valutor.

– Initiativet är det första i sitt slag i världen och vi ser redan i dag att gränsöverskridande betalningar efterfrågas av användarna, säger Katrine Mitens.

Källa: Danske Bank