– Att Jesus var levande kom som en total chock

Tomas

Wallengren växte upp i ett kristet hem, men slutade tro på Gud i tonåren. I 25-årsåldern fick han ett oväntat möte med Jesus och blev fri från sin ångest och destruktiva livsstil. Idag är han pastor och författardrömmen har blivit verklighet.
Tomas hade en trygg uppväxt med närvarande föräldrar och de gick alltid till kyrkan. Men i tonåren började han brottas med sin tro.
– Jag hade läst en hel del i Bibeln och tyckte berättelserna om Jesus och de första kristna var jättespännande. Men det kristna livet jag läste om kunde jag inte se mycket av i verkligheten. Det var ingen kraft i kyrkan.
Tomas landade i att han enbart var kristen för att föräldrarna var det och när han var 17 år kom han fram till att han inte längre trodde på Gud.
– Jag började utforska allt förbjudet. Det blev en del festande och så småningom var jag med och startade ett punkband.
Tomas levde ett destruktivt liv som trasade sönder själen, säger han och förklarar:
– När man är full säger och gör man saker man egentligen inte vill göra. Jag gjorde sådant som egentligen stred mot mina värderingar, tappade relationer och var nära att också förlora min fru Carina som jag träffade redan som artonåring.
Tomas berättar att han gjorde mycket han ångrade. Ofta låg han och tänkte på det och vad han borde gjort istället, vilket ledde till att han sov väldigt dåligt.
– Jag fick inga starka ångestattacker, men det var ett ständigt mörker över mig och allt kändes hopplöst. Jag kunde inte se hur det skulle kunna bli bra och var trött på att leva.

Fick möta Jesus
Hösten 1996 följde Tomas med på ett kvällsmöte i Salemkyrkan i Vargön. Han hade vägrat sätta sin fot i kyrkan på närmare åtta år, men följde med för att göra föräldrarna glada.
Under predikan fick Tomas ett starkt möte med Jesus. Plötsligt fylldes han av en ström av ren kärlek och bara visste att det var Jesus.
– Jag hörde Jesus säga att han ville att jag skulle ta emot honom. Jag blev väldigt skakad av den starka upplevelsen, för jag trodde som sagt inte Gud fanns.
För första gången under alla år som Tomas gått i kyrkan, förstod han att något skulle hända om han blev kristen och att han skulle få hjälp att leva bättre. Trots det var han inte redo.
– Att Jesus var levande kom som en total chock och jag var tvungen att hämta mig från den upplevelsen. Jag var inte beredd att omedelbart släppa min livsstil. Mest var jag kanske rädd för vad mina vänner och de som gillade vårt band skulle säga om jag ändrade mig radikalt, minns han.
Sex månader senare var han tillbaka i kyrkan och den här gången var Carina med. Jesus visade sig lika starkt och Tomas tog äntligen emot honom. Det gjorde även Carina.
– Den dagen lyftes ångesten av mig och jag fick ett nytt liv. Sedan dess har jag strävat efter att leva fullt ut för Jesus.
Tomas berättar att livet verkligen gick från mörker till ljus. Han slukade Bibeln, bad otroligt mycket och fick se många komma till tro på kort tid.
– Gud gav inte upp på mig, fast jag som ung vuxen helt gett upp på honom. Jag utbildade mig till pastor och har under många år jobbat med lärjungaskap och med att få församlingen passionerad för Jesus.
Idag är han pastor i Hamnkyrkan i Hillerstorp i Småland och har två tonårsbarn.

Höll fast sina drömmar
Tomas har velat bli författare sedan mellanstadiet. I april gavs hans andra roman ut och han skriver redan på en tredje.
– Det är värt att hålla fast vid de drömmar Gud lägger i ens hjärta, poängterar han. Det tog ett tag innan min blev sann.
Han ville skriva något som gick i samklang med sin tro och väntade på en bra idé, tid och ork, säger han.
– 2011 var jag på en inspirationsresa till Kalifornien och besökte flera församlingar. När jag kom hem upplevde jag att Gud manade mig att skriva en bokserie där man får följa en människa som gör den andliga resa en Alpha-kursdeltagare förhoppningsvis gör.
Genom romanerna har han lyckats nå utanför kyrkans väggar och även inspirerat kristna.
– Jag har vävt in frågor om Gud som alltid återkommer på Alpha-kurser, konfirmation eller i samtal med människor, men som även är vanliga och viktiga för redan troende.

Angelica Victorin

Källa: Jesus.se