Drogfri med Guds hjälp

Narkotika, fylla och kriminalitet. Under många år slets Tenho Blomerus mellan den vardagen och livet med Gud. Till slut tappade han livsgnistan helt. En kväll somnade han påtänd och uppgiven men dagen efter vaknade han upp till en annan verklighet.

Att stjäla och snatta i butiker var något tolvårige Tenho Blomerus lärde sig av grannen i miljonprogramsområdet i Göteborg.

– Jag tyckte att han var jättetuff och när jag började hänga med lite äldre killar kom alkohol och senare hasch in i bilden, säger Tenho.

– Efter att jag testat amfetamin blev jag fast. Det var en underbar känsla och jag tyckte det var häftigt, fortsätter han.

Kringresande romer

Tenho är född och uppvuxen i Finland med fyra syskon och i enlighet med det romska ursprunget levde de ett kringflackande liv. När Tenho gått ett år i skolan reste de till Sverige där pappan fick jobb på en gummifabrik i Trelleborg. Efter några år flyttade familjen till Göteborg och där hade föräldrarna romska bekanta som var kristna. Enligt Tenho är det ganska vanligt att romer har en gudstro.

– Mitt folk förtröstar på Gud när vi kommer i nöd och min mamma brukade uppmuntra mig att be aftonbön så när jag var rädd bad jag ”Fader Vår” på finska, säger Tenho.

Vännerna berättade frikostigt om sin tro och bjöd med Tenhos familj till finska pingstkyrkan i Haga. I början var, åtminstone pappan, aningen motsträvig.

– Han drack ganska ofta så han var inte så pigg på det här med frälsning, berättar Tenho, men ändå följde familjen med till kyrkan.

– Jag minns att det var en väldigt kärleksfull atmosfär där och de sjöng jättevackert så jag blev väldigt berörd, fortsätter Tenho som alltid varit musikintresserad.

Blev frälsta i vännernas församling

Så kom det sig ändå att hans far, under en gudstjänst, gick fram vid frälsningsinbjudan och det gjorde även Tenho. De fick förbön, tog emot Jesus och konstaterade att de nu var frälsta. Även om det inte innebar någon omvälvande upplevelse där och då så hände något på insidan av Tenho. Han berättar om ett tillfälle när han plågades av dåligt samvete för någonting han gjort så en natt steg han upp och grät.

– Då kände jag någon slags närhet som jag förstod var Gud. Jag väckte pappa och så knäböjde vi tillsammans vid sängen, säger han.

Alkohol, droger, våld och rån

Pappan skärpte till sig gällande alkoholen men när familjen åkte till Finland var snart flaskan framme igen. På 70-talet gick flyttlasset till ett område i Göteborg där Tenho som sagt hamnade i dåligt sällskap. Som 17-åring knivskar han en kille och placerades på ungdomsvårdsskola. Därefter följde ett liv på gatan med droger, alkohol och personrån. Samtidigt hade han sin gudstro men han var lättpåverkad och vacklade när han hörde påståenden om att Gud inte finns och att Bibeln inte kan vara sann. En dag hörde en kusin från Finland av sig. Han hade levt samma liv som Tenho men nu hade han hittat Jesus behövde inget knark längre.

– Jag bröt ihop för det berörde mig så starkt och känslorna från när jag var ung kom tillbaka. Efter att jag berättat för min fru vad som hänt så satt vi där och grät tillsammans, berättar Tenho.

Kamp och befrielse

Hon hade också romsk härkomst och kristen bakgrund. Det här var år 1983 och julen 1984 firade de i Finland där många släktingar blivit frälsta. Tenho hade trots allt svårt att tänka sig ett liv utan narkotikan men under en gudstjänst handlade predikan om den förlorade sonen och Tenho kände sig så träffad att han sprang ut ur kyrkan flera gånger för att han höll på att börja gråta. Han upplevde en kamp inom sig men när det bjöds in till frälsning kapitulerade han och föll ner på knä.

– Allting brast och jag blev helt befriad. Jag blev brinnande frälst och det var helt underbart, utbrister Tenho.

Tillbaka i Sverige hade han mycket kontakt med en barndomsvän, Mikael, och för honom och vännerna vittnade Tenho om sin tro men han blev mest utskrattad. Ändå hade budskapet nått in för en dag hörde Mikael av sig och sa att det Tenho hade ville han också ha och så småningom blev också han frälst. Tenho fick en fast anställning som fastighetsskötare och engagerade sig i LP-stiftelsen där han medverkade med gitarr-, och dragspel och var ute och evangeliserade. Han fick se många komma till tro under åren.

”Jag tackar Gud varje morgon för att han bär mig för jag klarar inte av det här livet i egen kraft, jag har inte karaktär nog för det utan hade tagit till droger annars”Tenho

Svårt stå emot de gamla vanorna

På fritiden laddade han gärna batterierna i finska bastun men där fick han kontakt med den värld han tidigare levt i och efter ett uppehåll på knappt fyra år fick alkohol och hasch en central plats i hans liv igen. Han blev av med arbetet och hamnade i skilsmässa. Han träffade en ny kvinna och köpte en travhäst som han tränade upp och som gjorde bra ifrån sig under loppen.

– Jag hade mycket ångest emellanåt och det var som om jag vaknade upp och insåg att jag hade gått ifrån Gud. Jag var rädd att han skulle ta det jag hade ifrån mig, minns Tenho.

– Jag kunde gråta och längta tillbaka till Gud men världen hade ett för starkt grepp om mig, fortsätter han.

Hästen blev sjuk och dog och Tenho undrade om Gud försökte säga honom någonting. Han började gå till den finska pingstkyrkan men hamnade snett igen och ytterligare 20 år av destruktivt leverne passerade. År 2012 påbörjade han skuldsanering och fyra år senare skilde han sig från frun som han har två barn tillsammans med. Tenho mådde allt sämre, de destruktiva inslagen eskalerade och han tappade livsglädjen helt. Då ringde Mikael som han inte haft kontakt med på länge och undrade över sin väns mående.

– Det var som om han visste hur det var med mig och jag bad honom komma till mig dagen efter, säger Tenho.

Knäböjde framför datorn

När han efter samtalet slog på datorn såg han att en syster hört av sig via Messenger och undrat om inte Tenho kunde få kontakt med Mikael som hon visste var frälst och kvar på ”Vägen”. Hon och några till hade bett mycket för Tenho på sistone och när han nu berättade att Mikael faktiskt ringt honom denna dag brast de ut i lovprisning. Tenho darrar på rösten när han berättar att han böjde knä framför datorn och systrarna fick be för honom.

– Men tankar kom att jag inte skulle klara det, att jag skulle dra Jesus i smutsen. Jag ville bara att tiden skulle gå och att jag skulle klara av att vara ensam, säger Tenho.

Samma kväll åt han middag hos en bekant och när hon tände en joint tänkte sig inte Tenho för så han rökte han med och blev ordentligt påtänd. Modstulen gick han hem och tog en sömntablett för att dagen skulle ta slut.

– Inom mig hörde jag: ”Vad var det jag sa, du gav ditt liv till Jesus i några timmar, sen var du tillbaka igen.” Jag fick sådan ångest och somnade till tanken på att det inte spelade någon roll att jag var stenad för jag klarade ändå inte av att gå på den rätta vägen, förklarar Tenho.

Men följande morgon var sinnesstämningen som bortbytt.

– Jag vaknade helt viss om att jag inte behövde droger och alkohol längre, utbrister Tenho.

Fick boende via Frälsningsarmén

Han åkte hem till Mikael som bad för honom och han började umgås med allt fler kristna. Mikael hade börjat engagera sig i Frälsningsarmén kår i Haga Mölndal och när det startades en Alpha-grupp där, kurs i kristen tro, deltog Tenho i den. Året efter skilsmässan var skuldsaneringen avklarad men Tenho fick finna sig i kortsiktiga och mindre bra boendelösningar. I början av år 2018 erbjöds han att hyra en lägenhet i Frälsningsarméns regi för endast 2000 kronor i månaden. Där bodde han i två år tills han fick en egen tvårummare på annat håll.

– Det var en räddning för mig och det var så underbart att komma till Frälsningsarmén. Där finns så fina människor och jag har känt mig så välsignad och så omsluten, säger Tenho med eftertryck.

– Varje gång jag hade en tanke på att åka till mina gamla vänner var det som om Gud sände någon till mig, någon som ringde och så vidare, fortsätter han.

Buren av Gud genom tunga passager

Tenho som nu är 62 år planerar att bli medlem i Centrumkåren i Göteborg. Han går på gudstjänster och deltar i bibelstudier och har daglig kontakt med människor på kåren som han får mycket stöd av. Vardagen har inte varit fri från kamper men sedan den där morgonen för sju år sedan har Tenho inte använt några droger och har heller inte haft något sug efter dem. Det är den längsta tiden han har varit drogfri sedan tonåren. Efter en månad var han även kvitt cigaretterna. Han tror att han grejar detta på grund av att hans gudsrelation blivit djupare och starkare och han har haft en sådan hunger efter att läsa och förankra sig i Guds ord. Eftersom han är medveten om sina svagheter ser han också till att hålla sig undan frestande situationer.

– Jag är så glad idag över att vara frälst och över att Gud tagit hand om mig genom allt det tunga, säger Tenho.

– Jag tackar Gud varje morgon för att han bär mig för jag klarar inte av det här livet i egen kraft, jag har inte karaktär nog för det utan hade tagit till droger annars, påpekar Tenho.

Dagligen läser Tenho i andaktsboken ”Ett är nödvändigt” av prästen H.E. Nissen. Den har en stärkande och själavårdande karaktär för honom. Han nämner också böckerna ”Kristens resa” av John Bunyan och ”Exodus” av Leon Uris som gett honom mycket. Till den som vacklar i gudsrelationen vill Tenho ge en uppmaning:

– Gud kallade på mig många gånger men jag sköt bort honom. Gör inte det, ta steget direkt! Man kan kallna så ta emot Gud när du får en längtan efter honom och medan tid är, avslutar han.

Text:Teresia Jansson

Källa: Frälsningsarmén

Leave a Reply