Familjen Rezai flydde till Sverige och fann Jesus

De tvingades fly från Afghanistan till en okänd och oviss tillvaro långt borta. Familjen hamnade i Sverige och upptäckte något som var bättre än de någonsin kunnat drömma om – tron på Gud genom Jesus Kristus. – Vi vill vara Jesu lärjungar, säger Abbas och Mahbobeh Rezai.

I dag lever Abbas och Mahbobeh Rezai samt deras sexårige son i det fria Sverige där man får tycka vad man vill och tro på vem man vill. Så har deras liv inte alltid sett ut. Långtifrån alltid. I Afghanistan, där de växte upp, var barnen tvungna att rätta sig efter de anvisningar som deras föräldrar anmodade dem att följa, det vill säga den muslimska läran.
– Det var mycket strängt, berättar Abbas Rezai.
När familjen 2015 var tvungna att fly från Afghanistan hade de ingen aning om att det finns liv i överflöd att finna i tron på att Jesus är den sanna och enda vägen till gemenskap med Gud. De kom till Stockholm och efter visiter i Söderhamn samt Kiruna hamnade de i sin nuvarande hemstad Växjö. Men redan innan de landade i Småland hände något mycket viktigt i deras liv.
– Genom kompisar i Söderhamn träffade vi en person som berättade om Jesus. Vi följde med till kyrkan även om vi kände oss lite oroliga, säger Abbas.
Mahbobeh Rezai var vid den tiden svårt sjuk och blev erbjuden förbön av Jesustroende människor.
– Prästen i kyrkan bad för sjuka och min kropp har blivit bättre. När jag bodde i Afghanistan tänkte jag alltid på de problem som fanns och kände mig inte bra, säger hon.
Under den tid de levde som muslimer bad Abbas och Mahbobeh flera gånger om dagen men de upplevde aldrig att det fanns någon levande som lyssnade till deras många böner.

”Som ett fängelse”
– Vi kände oss alltid ensamma, det var som ett fängelse, säger makarna Rezai.
Kontakten med kristen tro födde en stark längtan inom dem, en längtan efter något som de aldrig förut upplevt.
– När vi kom till kyrkan började vi be till Jesus och kände att det finns en riktig Gud, säger Mahbobeh.
– När vi var muslimer kändes allt mörkt, säger Abbas.
Det syns på såväl deras ögon som leenden vad Jesus betyder för familjen Rezai. Deras församlingsgemenskap, Ulriksbergskyrkan i Växjö, har blivit till en plats som är deras trygga och glädjeskapande oas i tillvaron.

”En stor familj”
– När vi kommer till kyrkan känner vi oss som en enda stor familj allihop, oavsett vilken bakgrund vi har, säger Abbas om förmånen att få dela gemenskapen med andra människor som tror på Jesus.
När man samtalar med makarna Rezai om deras nyfunna tro på Jesus så är ordet kärlek hela tiden en röd tråd. När en människa tar emot Jesu kärlek och nåd så händer något i den människans hjärta. En större omtanke om andra människor. Den omtanken omfamnar människorna som bor i Växjö men även de människor i deras tidigare hemland som ännu inte känner Jesus och vet om att han är vägen, sanningen och livet.
– Jag tänker på att jag bor i Sverige men i Afghanistan finns många människor som inte känner Jesus, säger Abbas.
Bönen om att dörrar som i dag är stängda ska öppnas är ständigt närvarande i deras hjärtan då nöden för nära och kära i Afghanistan är stor.
– Där finns ingen demokrati, ingen religionsfrihet, berättar han.
Skillnaden mellan kristen tro och islam är obeskrivligt stor. Tron på Jesus är en relation medan islam är en religion. Abbas och Mahbobeh har fått komma ut i frihet i sina liv. Koranen gav dem inte någon som helst sinnesro eller glädje.
Med Bibeln är det annorlunda då de fått uppleva att dess ord är levande och starkt. Abbas nämner om den stora förmånen att få läsa om Jesu liv och gärning på jorden som finns återberättat i evangelierna.

”Jesus är Guds son”
– I Koranen beskrivs Jesus som en profet, men Jesus är ju Guds son, säger han.
Deras böneliv har förändrats från den muslimska tvingande slentrianmässiga bönen på fasta tider under dagen till ett avslappnat samtal med den som är både frälsare och vän.
– Kristen tro är inte tvingande, den är frihet. Till Jesus får man komma när man vill.
Abbas nämner om sin piggare och gladare känsla när han vaknar på morgonen för att hjälpa sin son iväg till dagen på förskolan. Livets olika skiftningar är alltjämt en verklighet men det är stor skillnad på att kämpa själv jämfört med att ha Jesus vid sin sida.

Vill vara lärjungar
När det gäller framtiden så har familjen Rezai en enda önskan – att få vara Jesu lärjungar i alla sina dagar. Men de lever i nuet och bär på en stor tacksamhet i sina hjärtan.
– Vi är jätteglada att vi är i Sverige och tänk att vi hittade Jesus här, säger de och utstrålar den största glädjen.
O​LA KARLMAN

Källa: Jesus.se

Leave a Reply