Gud gjorde entré i Richards familj

Skolkompisarna samlades runt Richard Ahlberg ute på skolgården efter de fått höra att han bestämt sig för att bli kristen. De överöste honom med svåra frågor. Plötsligt blev han omsluten av Guds kärlek och hörde Jesus tala.
– Gud bekräftade för mig att han fanns. Det var som en intensiv förälskelsekänsla, berättar Richard.

När Richard Ahlberg var tolv år flyttade familjen från Sverige till i Spanien för att hans pappa skulle starta ett hälsocenter där. Richard och hans fem år yngre syster Kicki började på en svensk skola i Fuengirola vid den spanska solkusten.
– Vi trivdes väldigt bra där, berättar Richard.
En februarikväll 1987 gick Richards pappa och syster längs den spanska strandpromenaden. De passerade den Skandinaviska turistkyrkan och de hörde musik och liv därifrån. De blev nyfikna så de gick in. Det var mycket folk och det pågick ett slags väckelsemöte.
– Min syster blev väldigt tagen av atmosfären.
Fast de bara var där några minuter blev systern djupt berörd. Senare ville hon tillbaka till kyrkan och hon pratade och vädjade till familjen att de skulle dit igen nästa fredag, då det skulle vara ett liknande möte. Hon lyckades få med hela familjen och för säkerhets skull tog Richard med sig en kompis.

– Erbjudande från Jesus.se! –

Kvällen i kyrkan
– Det var en norsk predikant med stor mage som spelade gitarr och predikade. Han sjöng och talade om Jesus. Allt handlade om Jesus.
I slutet av mötet bjöd de in till frälsning. Richards syster började gråta och hon lät sig ledas fram i kyrkan av mamma. Även fler ungdomar gick fram. Richards pappa satt med armarna i kors. Några kom fram till Richard och hans kompis och frågade om de ville gå fram, men de tackade nej.

”Innan man dör”
Efter mötet gick Richard och kompisen på stan och pratade om kvällen i kyrkan. De hade fått intrycket att bli kristen handlade mycket om att komma till himlen när man dör. De resonerade att man inte kunde veta om himlen finns eller inte. Att leva som kristen, att gå i kyrkan och läsa Bibeln tyckte de verkade tråkigt. De kom fram till en strategi:
– Innan vi dör skulle vi bli kristna, bestämde vi oss för. Det tyckte vi var smart.
Då kunde de leva sina liv som de ville och ha roligt utan restriktioner, och sedan mot slutet ta emot Jesus. Då skulle de inte missa det eviga livet, om det nu fanns. Hållhaken var dock att man inte alltid vet när man dör.

Sen kväll hemma
När Richard kom hem hörde han att de hade besök.
”Nej, mina föräldrar har bjudit hem den norska predikanten och hans fru”, tänkte jag.
Richard funderade på att vända i dörren och sova utomhus. Men mamma hade hört att han kom. Där satt de i soffan, det norska paret och även två norska ungdomar. De var ganska roliga och det pratades bland annat om hälsa och viktminskning. Det blev en sen kväll, de satt uppe ända till halv tre på natten. Predikanten spände ögonen i Richard och hans pappa. ”Vill ikke ni gutter pröva livet med Jesus?” frågade han.
– Det var en svår fråga och jag var trött. Det blev tyst.
Richard upplevde en tyngd i frågan och norrmännen tittade uppmärksamt på dem. Richards pappa tittade på honom och sa ”Om du vill så kör vi väl till då”. ”Ja, okej då” fick Richard fram till slut. De gick ner på knä och predikanten bad och de bad efter honom.
– Norskan var svår och jag minns ingenting vad vi bad.
Norrmännen var överlyckliga ”En hel familj för Jesus ikväll!”
På morgonen kom Richard in i köket. ”Vad var det som hände i natt?”. ”Ja, vi blev kristna, typ.” svarade pappa.

Bombarderad med frågor
Richard gick i ettan i gymnasiet och på måndag i skolan kände han att han behövde prata med sin kompis om vad som hänt och att han hade sagt ja till Jesus. Kompisen blev väldigt upprörd över att Richard hade brutit deras överenskommelse. Han berättade för många andra att Richard hade blivit kristen och det blev uppståndelse.
– Folk kom från höger och vänster och ställde frågor.
Under en rast stod Richard på skolgården och hade flera kompisar runt sig som ställde svåra frågor om den kristna tron. Trots att Richard inte hade haft någon genomgripande frälsningsupplevelse ville han ändå stå upp för det beslut han hade tagit. Han insåg att kamraterna kunde mer än honom.
– Då plötsligt, där på skolgården, får jag en Gudsupplevelse. Jesus säger till mig: ”Jag älskar dig”. Jag förstår direkt att det är Jesus, det genljuder i hela min varelse. Jag upplever en intensiv förälskelsekänsla och blir alldeles kokhet.
”Vad är det som händer, Richard? Mår du inte bra?” frågar kompisarna när de ser att Richard blir röd i ansiktet. Richard kunde inte hitta ord för vad som hände.
– Den stunden blev en brytpunkt i mitt liv. Jag hade inte sökt eller varit intresserad av Gud tidigare, bara de senaste dagarna.

Nya livet började
Det blev en stor förändring sedan den dagen. Richard förstod nu att Jesus var sanningen och han blev angelägen att försöka övertyga sina kompisar om det. Han hade inte så mycket kunskap om Gud, men han var entusiastisk. Han hade snabbt blivit en starkt troende kristen. Frågor om Gud och religion hade det tidigare aldrig pratats om i Richards familj.
– Gud finns och han älskar mig trots att jag inte varit intresserad av honom, det blev så verkligt för mig. Det ligger fortfarande som en grundteologi i mitt liv.
Hans syster blev också härligt frälst. Hela familjen lät döpa sig. Richard och hans syster har haft mycket glädje av varandra som syskon i Kristus sedan dess.
Richard hade tidigare haft ett grovt språk med mycket svordomar. Det förändrades omedelbart och svordomarna försvann. ”Du har blivit så helig, Richard.” kunde kompisar säga. Intresset för uteliv och alkohol försvann och det blev direkt mycket fokus på Gud och församlingen.
– Jag åkte runt med norrmännen i deras minibuss till olika församlingar i trakten.
Idag är Richard i tjänst som omsorgspastor i en församling och som sjukhuspastor.

Text & Foto PETTER ALLGULIN

Källa: Jesus.se