Gustav Johanssons liv vände totalt när han mötte några kristna killar på stan. Hatet på insidan byttes mot kärlek. Kriminalitet, droger och alkohol är historia, nu är det bara Jesus som gäller.

24-årige Gustavs liv har mest gått utför. Han drogs tidigt till den kriminella världen.
– När jag var 13-14 år var mitt mål att bli kriminell.
Gustav berättar att han alltid känt sig omgiven av mörker. Som barn hade han upplevelser av onda andar som stod runt hans säng på natten. Han utvecklade tidigt ett hat till människor och kunde bli fruktansvärt arg.
– Jag fick utbrott där jag tände till. På barnpsyk försökte de medicinera mig med en massa ADHD-mediciner för att hålla mig lugn, men jag överdoserade medicinerna för att få kickar. Och när medicinen inte längre fungerade gick jag över till droger istället.

Indrivning med misshandel
Som 16-åring var Gustav nära att dö av en överdos.
– Jag tog en överdos så hjärtat stannade. Jag såg mig själv utifrån, som om jag stod bredvid. Jag kunde se hur mina kompisar slog på mig för att få mig att vakna och få igång mig igen.
Gustav överlevde, men livet fortsatte i samma banor. 20 år gammal söp han varje dag och använde en hel rad droger.
– Det gav mig kickar. När jag var berusad eller hög kände jag glädje och kärlek. Då älskade jag alla. Annars kände jag bara hat.
Kriminaliteten blev en del av vardagen. Gustav kom med i ett kriminellt gäng. Där fick han hjälpa till med indrivningar, med mycket misshandel som följd.
– Det var sjuka saker som jag tvingades göra. Jag var tvungen att lyda order och blev riktigt farlig.
Många gånger blev det strul med polisen.
– En gång bestämde jag mig för att slå ner två poliser som spanade på min bostad. Jag hade så mycket hat i mig, inte minst mot utlänningar.

Såg sig själv ovanifrån
2012 råkade Gustav ut för en ny överdos.
– Det var midsommar och jag festade på rejält med flera olika sorters droger. Efter några dagar vaknade jag och mådde jättedåligt. Hjärtat bankade och jag kände mig så konstig i huvudet. Sjukhuset skickade vidare mig till allmänpsyk. Efter några timmar där kände jag att jag började försvinna. Och så stannade hjärtat.
– Först upplevde jag att allt blev svart. Sedan såg jag mig själv ovanifrån. Jag såg att de höll på att pumpa mig och ge mig hjärtmassage. Det var som om jag ville ropa till dem: ”Ser ni inte att det är här jag är?”
– Men så plötsligt vaknade jag upp igen. De hade fått igång hjärtat på mig. Och jag kände mig tacksam till Gud för att han hade räddat mig.

Drog kniv på fest
För två år sedan kulminerade allt, i samband med en fest.
– Jag var påtänd och det blev bråk. Några på festen började trakassera mig. Då slog det helt slint i skallen. Jag blev så fruktansvärt arg. Jag drog kniv direkt. Det slutade med att jag knivskar fyra personer och tog stryptag på en annan.
– Även om jag ofta blivit arg hade jag aldrig tidigare varit med om att jag så fullständigt slog över.
Gustav dömdes till rättspsykiatrisk vård i Växjö på obestämd tid.
– När jag åkte in bad jag till Gud. Det brukade jag göra när jag hamnade i knipa. På fyllan har det till och med hänt att jag gått på gudstjänst, för det kändes på något sätt bra att vara i kyrkan. På sitt sätt har jag nog alltid haft kontakt med Gud.
I fem månader var Gustav inlåst på den slutna avdelningen på rättspsyk. Därefter kom han – rekordsnabbt – till öppenvården, där han fortfarande bor.
Under månaderna bakom lås och bom blev det många böner till Gud. Och han fick svar.

Fick förbön på stan
En dag i början av 2015 var Gustav och en kompis på stan. Där mötte de Pär Jonsson och en annan kristen kille, som frågade hur de mådde och om de fick be för dem. Gustav berättade att han hade drogat och att han hade problem i kroppen efter en överdos.
– Jag hade ett ständigt tryck i huvudet, mot hjärnan, som läkarna inte kunde förklara. Dessutom brukade mina armar darra och jag fick hjärtklappning.
– Men när han frågade om han fick be för mig så trodde jag aldrig att något skulle hända.
Pär lade sina händer på Gustav och bad en enkel bön.

Som en blixt från himlen
– Då kom det som en blixt från himlen, rakt igenom mig, och jag bara fylldes av kärlek från Gud.
Pär förklarade att Gustav fått en upplevelse av Jesus. Han gav honom sitt visitkort innan de skildes åt.
– Först efter en stund insåg jag att alla smärtor var borta. Det fanns inget kvar. Det blev en tankeställare för mig. Vad hände egentligen?
– Det var som om mitt liv bara vände. Och det var som om Jesus hade satt sig i min hjärna, för han var den enda jag kunde tänka på.
– Jag trodde att jag nog blivit psykotisk, för jag började tänka på folk som jag gjort illa och hur de mådde. Jag fick ångest och Gudsfruktan. När jag kom hem började jag gråta och bad till Jesus om förlåtelse för allt jag hade gjort i mitt liv.
Bara skrattade
Första telefonsamtalet till Pär kom bara 45 minuter efter mötet på stan. Gustav ville veta vad som hände i hans liv.
– Jag fick en sådan glädje. Jag gick runt på avdelningen och bara skrattade. Jag har nog aldrig skrattat så mycket. Och så började jag berätta för alla om Jesus. Personalen undrade vad jag tagit, men jag berättade att det inte var droger, det var Jesus.
Efter en vecka träffades Pär och Gustav igen. Då fick Pär be med Gustav till frälsning. Samma dag blev han också andedöpt och fick uppleva en enorm befrielse.
Gustav ville också bli döpt i vatten. Så två veckor senare tog Pär med honom till sjön och döpte honom, trots att det var vinter och isande kallt i vattnet.
– Jag kände inte av någon kyla. Jag ville bara bli av med mitt gamla liv.

Utrensning i hemmet
Det blev också utrensning i Gustavs bostad. Där fanns buddhafigurer, radband, dödskallar och bilder på asagudar.
– Jag mådde dåligt när jag kom in i rummet och såg allt det. Jag ville inte hålla på med sådan skit längre. Det är ju Jesus som är Gud. Så vi slängde alla avgudaprylar i en säck och eldade upp allt.
Efter dopet tog Pär med sig Gustav ut på stan för att be för folk.
– Vi träffade en man som hoppade på kryckor. Jag bad för honom och Jesus gjorde honom helt frisk! Sedan dess har vi varit ute på stan och bett för folk varje vecka. Jag går ofta till missbrukare, för jag har lätt att prata med dem.

Kärlek istället för hat
Kontakten mellan Gustav och Pär är intensiv och de pratas vid nästan varje dag. Gustav har också fått mycket stöttning i sitt nya liv från Ulriksbergskyrkan, inte minst genom pastorn som nu även fungerar som hans kontaktperson. Gustav har gått med i församlingen och går nu en alphakurs i kyrkan.
Gustav har skrivit brev till en del personer han gjort illa genom åren och bett om förlåtelse. Hans gamla liv är historia.
– Kriminaliteten har jag lagt bakom mig. Jag har inget som helst sug efter alkohol och droger, det finns inte kvar. Och så har jag slutat röka. Innan rökte jag hela tiden.
– Men den största förändringen är nog på insidan. Jag kan kontrollera min ilska på ett annat sätt och jag har fått en helt ny ödmjukhet. Innan kände jag bara hat, nu känner jag kärlek till folk. Jag kan älska alla, oavsett hudfärg.

Bad om ett arbete
För några månader sedan började Gustav be om ett jobb. Nu har han fått bönesvar.
– Det var en kille i kyrkan som kom fram till mig och frågade om jag behövde ett jobb. Jag har börjat med att jobba 25 procent, men snart blir det 50 procent och målet är att det ska bli 100 procent så småningom.
Men visst innebär det nya livet även kamp.
– Jag kan uppleva att det pågår en andlig strid och jag har fortfarande en del fighter med ”han där nere”, men mörkret får ge vika för Jesus.
– Det är så häftigt vad Jesus gör. Han har verkligen räddat mig från mitt dåliga liv. Nu lever jag med honom och för honom!

”Fantastiskt att se”
Pär Jonsson har följt Gustavs förvandling på nära håll, ända sedan de möttes första gången för snart ett år sedan.
– Det är fantastiskt att se vad Gud har gjort med Gustav. Visst har det varit mycket jobb, vi har pratats vid nästan varje dag. Men jag tror Gud har gett mig en uppgift att ta hand om Gustav. Och det känns fantastiskt att Gud kan använda mig, säger Pär.
Han blev själv frälst för sex år sedan och de senaste tre åren har han regelbundet varit ute på stan för att be för människor.
– Jag har fått se många människor bli helade och det är underbart. Men att få uppleva att en människa får sitt hjärta förvandlat av Gud, det är något helt fantastiskt!

Källa: Inblick.se

2 Comments

  1. Pretty element of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to say that I acquire actually enjoyed account your weblog posts. Any way I will be subscribing to your augment or even I success you get entry to constantly quickly.

  2. My brother suggested I may like this website. He was entirely right. This post actually made my day. You cann’t imagine just how a lot time I had spent for this info! Thank you!

Leave a Reply