Ingvar fick tillbaka allt han förlorat – och mer därtill

Ingvar Henrysson mötte Jesus redan som ung och planerade att följa honom genom livet. Men besvikelse och bitterhet gjorde att han vände sig bort från Gud och levde ett helt annat liv under tio års tid. Men Gud ångrar aldrig sin kallelse och Ingvars berättelse visar att det trots omständigheterna alltid är möjligt att komma tillbaka till Gud.

Ingvar Henrysson växte upp i ett kristet hem och har levt som kristen under större delen av sitt liv. Som 25-åring upplevde han att Gud hade en uppgift för honom, han skulle berätta för andra människor om Jesus. Men innan han på allvar börjat följa sin kallelse så hände något.
– Det var olika omständigheter som gjorde att jag lämnade Gud i besvikelse. Jag bröt helt med kyrkan och tron gick istället ut i världen.
Det blev tio år borta från Gud. Under den tiden drabbades han av depression, fick panikångest och tappade livslusten.
– Det gör något med en människa när man drabbas av sådant. Jag tappade fullständigt fotfästet i tillvaron, och när detta hände så förlorade jag allt som jag byggt upp i mitt liv.

Sökt av Gud
Trots problemen var Gud aldrig långt borta.
– Efter några år upplevde jag att Gud sökte mig. Det sista året innan jag kom tillbaka till Gud fick jag uppleva hur Gud kom till mig varje vecka.
– Jag kunde känna hans närvaro och höra honom tala, ibland med en hörbar röst. Det var verkligen häftigt.
– Gud talade om saker som han ville att jag skulle göra. Men han var tydlig med att jag först måste lämna livet i världen och istället ge mitt liv till honom.
– Under sådana Gudsmöten kände jag mig fullständigt förkrossad, låg ner på knä och grät. Jag ville komma tillbaka, men jag orkade inte riktigt än. Men Gud kom tillbaka, gång efter gång.
Men till slut – i augusti 2010 – tog han steget, när han samtalade med en man om äkta omvändelse.
– Omvändelse handlar inte om att möta Gud och sedan fortsätta på sin egen väg. Det handlar om att möta Gud, vända sig om och följa Jesus. När jag fick det förklarat var det som att polletten ramlade ner och det blev en omvändelse från djupet av mitt hjärta.

En öppen famn
Ingvar konstaterar att vägen tillbaka står öppen för alla som har gått med Gud, men lämnat det kristna livet bakom sig.
– Den som lämnat ett liv med Gud kan nog ofta uppleva skuld och skam. Man tänker att Gud inte vill ha mig tillbaka. Men Gud står med en öppen famn. Han väntar och längtar efter oss, precis som en jordisk far längtar efter sina barn. Går vi in genom dörren Jesus, så får vi upprättelse och förlåtelse.

”Vad gör vi nu?”
Upprättelse och förlåtelse var precis det som Ingvar fick uppleva.
– När jag vände om började Gud upprätta mig omedelbart. Jag hade varken jobb eller någonstans att bo, men Gud sände människor i min väg som hjälpte mig med både arbete och bostad.
Ingvar fick också lära sig hemligheten med förlåtelse.
– Förlåtelsen har så stor kraft i sig.
I Matteus 6:14 står det: ”Om ni förlåter människorna deras överträdelser, ska er himmelske Far också förlåta er.” Jag fick förlåta människor som hade sårat mig. Det var nödvändigt för att jag skulle kunna få Guds förlåtelse.
En vecka efter omvändelsen frågade Ingvar Gud: ”Vad gör vi nu?”
– Då fick jag till svar: ”Vi fortsätter där vi slutade”. Jag vet precis var jag var i mitt liv med Gud när jag lämnade honom. Jag var på väg att följa min kallelse att berätta om Jesus. Tänk att Gud aldrig ångrar sin kallelse och att han vill använda mig, trots tio år borta från honom. Det är helt outstanding! Jag frågar mig ibland om det verkligen är sant.
– Det var som om Gud helt raderade ut de senaste tio åren. Därför väljer jag att inte berätta så mycket om vad som hände under de åren. Om Gud har förlåtit och lämnat det bakom, så vill jag också göra det. Jag vill inte fokusera på det gamla, utan att Gud ska kunna använda den jag är idag.

Besök i rummet
2010-2012 var år då Gud arbetade väldigt mycket med Ingvar. Hösten 2011 bad han att Guds eld skulle drabba honom. Drygt ett år senare fick han bönesvar.
– I januari 2012 drabbade elden mig. Jag kände hur den helige Ande kom in i rummet. Det kändes så tjockt i luften att jag nästan fick skära mig fram. Jag bara brast ut i gråt.
Tolv år tidigare hade Ingvar sagt att han inte längre ville be för landet eller för människors frälsning. Nu var det precis det han gjorde, kväll efter kväll.
– Varje kväll och helg under sex veckor, så ropade jag till Gud för Sverige och för människors frälsning. Jag fick uppleva hur den helige Ande fyllde mig och att kallelsen kom tillbaka. Sedan dess har jag också fått be till frälsning för människor igen.

Bön för en hustru
Under lång tid bad Ingvar också för en hustru.
– Jag bad om att få träffa en kvinna som matchade den kallelse Gud hade lagt på mitt liv. Våren 2012 träffade jag Noomi, och fyra månader senare gifte vi oss. Det är helt fantastiskt!
Ingvar hänvisar till Lukas 9:23-24 där det står: ”Om någon vill följa mig, ska han förneka sig själv och varje dag ta sitt kors och följa mig. Den som vill rädda sitt liv ska mista det, men den som mister sitt liv för min skull, han ska rädda det.”
– Jag har valt att lägga ner mitt liv och lämna allt till Jesus. Det är ingen engångsgrej, utan något som jag gör dagligen och det har lett till att livet totalt har förvandlats.
– Min upprättelse bara fortsätter. Jag har fått tillbaka allt jag förlorat och mer därtill. Idag verkar jag och Noomi som predikant och sångare. Vi leder också ett arbete i ett kapell utanför Karlskrona. Vi brinner för att sprida evangeliet och Guds eld till människor.
De får se människor bli berörda av Gud och de får även se en hel del mirakler.
– Det är ju inte vi som är duktiga, utan den helige Ande som rör vid människor. Ibland känns det som att vi bara står och tittar på när Gud använder oss.
Ingvar berättar om en före detta soldat som han bad för i Tyskland.
– Han berättade att han inte kunde gråta och att han behövde bli helad i sin själ. Efter bara tio sekunders bön såg jag en tår på ena kinden. Jag fortsatte be och 20 sekunder senare var det som om allt brast för mannen. Han började storgråta och vi grät tillsammans.
– Det var nog det häftigaste jag fått vara med om.

Frid och glädje
När Ingvar jämför sitt liv idag med de år då han var borta från Gud så är skillnaderna stora.
– Framför allt har jag fått frid i min själ och en glädje från Gud. Och så får jag ge vidare till andra människor det som Gud har gett till mig.
Men relationen med Gud är något som inte går av sig själv.
– Vill jag utveckla relationen måste jag prata med Gud och ägna tid åt honom. Det krävs också en hunger efter mer. Gud har så mycket mer för oss!

Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

Källa: Jesus.se

Leave a Reply