Islamist började tvivla på Koranen – fann Jesus

Kurden Zanyar var en hängiven muslim som var del av en radikal sunnigrupp. Koranens ord om att döda otrogna fick honom dock att börja ifrågasätta islam. I dag är han kristen och lever under dödshot. – När jag började läsa om Jesus förstod jag hur totalt annorlunda han är jämfört med Muhammed, säger han när Världen idag möter honom i Irak.

Livet har inte varit enkelt för 53-åriga Zanyar* från irakiska Kurdistan. Han föddes i ett konflikthärjat område i norra Irak och växte upp i ett flyktingläger i ett grannland.

När barnaåren var förbi fick han en längtan efter att komma närmare Gud, vilket resulterade i sex års studier av islam. Därefter blev han involverad i politisk islam och var snart en del av en radikal sunnigrupp.

Zanyar flyttade tillbaka till Irak och fick en betydande roll inom den islamistiska rörelsen.

Trots den – i hans sammanhang – stora framgången fick han inte frid.

– Jag kände att jag inte var nära Gud. Det var som en tomhet inom mig, och jag visste inte hur jag skulle fylla den, berättar han.

Zanyar ägnade allt mer tid åt sin tro, men tyckte inte att det hjälpte.

– Ju mer jag läste Koranen, desto mer hat fick jag mot andra människor. Jag tyckte inte att de läste Koranen tillräckligt och fastade tillräckligt, säger han.

I takt med att hatet växte inom honom, fick han också en allt starkare rädsla för att dö.

Att leta svar utanför Koranen var, enligt Zanyar, inte tillåtet – inte heller att fråga vad som händer efter döden, så Zanyar fick hålla sin rädsla inom sig.

– Jag började hata mig själv och mitt liv. Jag ville begå självmord, men vågade inte, för jag visste inte var jag skulle hamna, säger han.

Och även om han hade ett litet hopp om att komma till paradiset så var han osäker på hur bra det skulle vara.

– Enligt islam handlar himlen bara om mat och njutning. Det står att man ska få kvinnor där, men det står ingenting om Gud. Det som utlovas i himlen är sådant man lika väl kan få i Irak, Sverige eller Tyskland.

Zanyar började snart tvivla på sin tro. Det han var mest frågande till var Koranens uppmaningar om att döda människor som har en annan tro. Han tyckte även att vissa aspekter gällande Muhammeds många fruar var ett problem.

De många frågorna ledde till att Zanyar till slut slutade att tro på Koranen. Han var dock inte tillräckligt modig för att säga det.

Under flera år levde han utan att tro på någon gud alls. Han gifte sig, fick barn och började röka och dricka mycket alkohol.

– Jag var en mycket dålig man och pappa. Jag slog min fru och mina barn, berättar Zanyar.

Även om Zanyar vid den här tiden inte trodde på Gud var han inte helt säker i sin ateism. Allt vackert som han såg i naturen fick honom att tänka att det borde finnas en skapare.

”Om du är en god skapare, varför gör du då våra liv så svåra? Antingen så är du en ond Gud eller så finns det en annan Gud”, tänkte Zanyar.

Och så en dag fick han syn på en tidningsartikel som vittnade om att många kurder blev kristna. Zanyar blev arg inom sig. Även om han inte längre såg sig som muslim så tyckte han inte om att hans landsmän tog till sig en annan tro.

Zanyar beslutade sig för att besöka kyrkan i fråga för att få bekräftat att beslutet som konvertiterna tagit var felaktigt. Precis som många andra muslimer så trodde Zanyar att kristna tillber en människa och att Bibeln är förvanskad.

Efter fem timmars bilfärd var Zanyar framme i den lilla husförsamlingen. Under en hel dag och kväll satt han sedan och diskuterade trosfrågor med församlingens pastor. Därefter besökte han gudstjänsten som var dagen därpå.

Under gudstjänsten fick Zanyar höra ett bibelord som träffade honom rakt i hjärtat. Det var från Kolosserbrevet och förkunnade att Jesus är ”den osynlige Gudens avbild”. Även ordet om att ”ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner” drabbade honom starkt.

– Jag förstod att Gud älskade mig mer än vad min egen mamma och pappa gjorde, säger Zanyar.

Den tidigare så hängivna muslimen valde att lämna sitt liv till Jesus och blev sedan erbjuden att få förbön. Zanyar sade ja och trodde att de skulle böja knä på en bönematta tillsammans, men fick uppleva något helt annat: När de kristna bad för honom var det som en varm vind av Guds ande kom emot honom.

Med bibel i bilen åkte Zanyar sedan de fem timmarna tillbaka till sin stad. Där läste han igenom hela Nya testamentet på en vecka och åkte sedan på nästa veckas gudstjänst. Väl hemma igen läste han igenom Nya testamentet på nytt, och så fortsatte det.

– När jag började läsa om Jesus förstod jag hur totalt annorlunda han är jämfört med Muhammed. Jag förstod även hur synen på människan skiljer sig åt: I islam är människan skapad för att vara en slav – i kristendomen är människan skapad för en relation med Gud, säger han.

Zanyars nya tro avspeglade sig snart i hans handlingar: Han började laga mat hemma, hämta barnen på skolan och städa.

”Vad är det som händer?”, undrade Zanyars fru.

Till en början sade Zanyar inget, men till slut berättade han, under glädjetårar, att han hade blivit kristen.

Zanyars hustru ville genast följa med till kyrkan.

”Om Jesus har kunnat förvandla min man så måste han vara verklig”, resonerade hon.

I dag är Zanyar pastor i en kurdisk församling och hela familjen tillhör Jesus.

Det hela har dock inte varit enkelt. En dag samlade Zanyars pappa sin familj och konfronterade sin son.

”Tror du att Koranen är Guds ord?” sade han.

”Nej”, svarade Zanyar.

”Tror du att Mohammed var Guds profet?”

”All respekt för Mohammed, men jag tror inte att han var profet”, sade Zanyar.

”Vad tror du?”

”Jag tror att Jesus är Guds son och att vi kan ha en relation med Gud”, svarade Zanyar.

Detta var nog för pappan.

”Gå. Du är inte min son längre”, sade han.

Trots hot från omgivningen vittnar Zanyar om sin tro så fort han får tillfälle. Två gånger har han blivit utsatt för mordförsök, men på mirakulösa sätt överlevt.

Även hans barn står frimodigt upp för sin tro.

En dag när hans yngsta dotter gick i första klass skulle alla läsa upp den muslimska trosbekännelsen. Flickan räckte upp handen och sade till sin fröken:

”Det här är dåligt för mig. Jag är kristen. Och jag är bara ett barn”, sade hon.

Läraren blev paff och ringde upp Zanyar.

Efter att Zanyar bekräftat att familjen var kristen tog läraren, mirakulöst nog, boken från flickan och lät henne slippa läsa trosbekännelsen.

Zanyar önskar att Iraks regering tillät ändring av religion på de nationella id-korten, så att hans familj kunde få kort med ordet ”kristen” i stället för ”muslim”. Han önskar också att samhället var mer öppet mot kristna så att hans församling kunde få en fast kyrkolokal.

Han är övertygad om att många muslimer skulle ta till sig den kristna tron om de bara förstod vad den verkligen handlar om.

– Muslimerna tror att Bibeln är förvanskad, men de längtar samtidigt efter kärlek. Inom islam ska man älska Gud, men man vet inte om han älskar en tillbaka.

Att i en sådan kultur få höra att man är älskad av sin skapare kan, enligt Zanyar, göra stor skillnad.

– Inom islam finns det 99 namn för Gud, men inget är kärlek, säger han.

Källa: Världen Idag

Leave a Reply