”Jag sökte hjälp hos Gud”

Följ Jonathan Prüss i hans berättelse som handlar om hans pappas hjärtstopp, när han sökte kickar i Dublin och upptäckten av en kristen podd. För fem år sedan kände han sig som ett vrak och då grät han ut och ropade till Gud.
– Jag ville inte leva så här längre. Till vem ska jag vända mig om inte till Gud, kände jag. Hjälp mig, Gud!

Under högstadietiden umgicks Jonathan Prüss mycket med sina kusiner och de hade mycket roligt ihop. Kusinernas familj var kristen och pappan var pastor.
– Jag älskade att träffa mina kusiner och vi hittade på mycket bus, berättar Jonathan.
När han var hos dem fick han följa med till kyrkan och deras pappa försökte leda honom till Jesus, något som Jonathan inte uppskattade. Han uppfattade kristna som oäkta och det var en påklistrad trevlighet i kyrkan. Jonathan hade en generell gudstro sedan barndomen, men det var inget som påverkade hans liv i någon större utsträckning.

– Erbjudande från Jesus.se! –

– Jag kom rätt så tidigt fram till att det borde finnas en Gud, men jag avskydde kyrkan och deras pappa var jobbig med sitt tjat.
Flera i kyrkan märkte att Jonathan inte var troende och han har fått veta i efterhand att många bad för honom. Efter en tid av pastorns påtryckningar kände Jonathan sig tvungen att ge med sig. Han räckte upp handen vid en inbjudan till frälsning och började fundera på att döpa sig. Men han hade egentligen inte kommit till tro.
– Om jag döper mig kanske jag får tyst på honom, tänkte jag.

Jonathan trodde på Gud men tycker inte det känns bra när han ser tillbaka på att han lät döpa sig då när han var 14 år. Det var något han gjorde för att behaga människor. Han hade inte omvänt sig eller upplevt någon inre förändring.

Pappa fick hjärtstopp
Jonathans mamma hade en kristen tro men Gud hade knappt någon plats i familjen och de gick inte i kyrkan. När Jonathan började gymnasiet var hans pappa ute på en stadsfestival. Pappa fick plötsligt hjärtstopp och föll ihop mitt bland allt folk. Han hamnade i respirator i flera veckor svävandes mellan liv och död. Läkarna var pessimistiska, om han skulle överleva skulle han få hjärnskador. Kusinernas pappa besökte Jonathans pappa på sjukhuset och fick vara med och leda honom till Gud. Pappa blev frisk och återställd. Han blev också kristen och hans personlighet utvecklades i en positiv riktning.
– Pappa var tacksam över att han fick fortsätta leva och jag blev glad och berörd av allt som hände.

Äventyr i Dublin
Efter gymnasiet längtade Jonathan efter att komma iväg från sin hemstad Ljungby och komma ut och se världen. Han flyttade till Dublin på Irland för att plugga engelska ett halvår. Han träffade fransmän och spanjorer som bjöd honom på cannabis att röka men han tackade nej. Men de bjöd honom vid fler tillfällen och han gav med sig och tog ett bloss.
– Jag älskade det direkt.

Sedan eskalerade det ganska snabbt med både cannabis och alkohol. Studierna gick inte så bra utan det blev mest att slappa, festa och röka. Jonathan gick en dag in i en katolsk kyrka. Där fick han mycket nya intryck med rökelse och allt möjligt. Han kände en viss ofrid över sin livsstil och han ställde sig i kö till biktbåset. Jonathan bekände saker för prästen som svarade kortfattat att han var förlåten.
– Det gick väldigt snabbt, lyssnade han ens på mig? Den bikten var inget som berörde mig.

Nytt liv
När Jonathan sedan kom hem till Ljungby kände han sig som ett vrak. Han lyckades få jobb men han mådde inte bra och han konsumerade droger och pornografi. Han kände skam inför Gud vilket gjorde det svårt att närma sig honom. Han kände en nöd för sin själ och tänkte att han troligtvis var på väg till helvetet. Då hittade han en podd med kristen undervisning av Sven Reichmann som han började lyssna på.
– Jag ville inte leva så här längre. Men till vem ska jag vända mig om inte till Gud, kände jag. Hjälp mig, Gud!
Jonathan grät ut inför Gud i två timmar och ropade på hjälp.
– Då blev jag frälst. Då blev det ett nytt liv och en ny inriktning. Nu var det Jesus som gällde.

Jonathan fick uppleva hur Gud gradvis helade honom. Han lyssnade på den kristna undervisningen på jobbet, hela dagarna, medan han jobbade med maskinkuvertering. Han dök djupt ner i Bibelns sanningar och tog emot.
Några månader senare under en resa till Toscana i Italien upplevde han Guds närvaro och helande på ett unikt sätt.
– Jag var ute på vandring i det fina landskapet. Jag gick själv med en ryggsäck i sommarvärmen. Då kände jag att Gud förde en dialog med mig och jag kunde bearbeta saker som jag varit med om. Gud arbetade med mig.

Jonathan tänkte igenom jobbiga saker och det var förlösande för honom. Han blev fascinerad över denna vandring. Det var mycket som blev helat.
– Att bli kristen har förbättrat alla mina relationer. Jag har själv tagit emot förlåtelse från Gud så jag kan vara förlåtande mot andra. Och jag vet att Gud kan hjälpa och förändra andras situationer också.

Drama på pizzeri
En dag var Jonathan med några kompisar ute och åt på en pizzeria. En kvinna i sällskapet sjönk plötsligt ihop, föll till golvet och blev medvetslös. Det uppstod tumult och ambulans påkallades.
– Min kompis kände efter hennes puls men hittade ingen.
Paniken steg och kompisen började gråta. ”Du kan ju inte dö!” ropade han. Jonathan kände hur Guds kraft uppfyllde honom och han bara visste att det skulle gå bra.
– Det kändes nästan som jag lämnade min kropp. Guds Ande tog över.
Han fick en övernaturlig visshet att det skulle gå bra för kvinnan. Han lade händerna på henne och bad tre gånger att hon skulle vakna upp – vilket hon också gjorde.
– Ofta kan jag ha lite tvivel när jag ska be för människor, men det hade jag inte denna gång. Senare träffades Jonathan och kvinnan och samtalade om Gud och hon tog emot Jesus i sitt hjärta.

Det är fem år sedan Jonathan tog emot frälsningen.
– Ibland har jag till och med legat vaken på nätterna för att det är så underbart att vara kristen. Man är aldrig ensam och man lär sig att lita på Gud. Gud har allt under kontroll och vi behöver inte förstå allt. Det finns alltid en förlåtelse och upprättelse från Gud.

Psalm 131 har betytt mycket för Jonathan:
Herre, mitt hjärta är inte högmodigt, mina ögon är inte stolta. Jag ägnar mig inte åt stora ting, åt sådant som är för svårt för mig. Nej, jag har lugnat och stillat min själ som ett avvant barn hos sin mor. Som ett avvant barn är min själ i mig.

Petter Allgulin

Källa: Jesus.se