Marina satte stopp – och hittade tron

30 års missbruk fick räcka, tyckte Marina Lundén som bestämde sig för att sätta stopp – och gjorde det. Hos LP i Helsingborg har hon hittat gemenskap, trygghet och tro. – Jag hade gjort kristendomen så komplicerad, när den i själva verket är så jätteenkel, säger hon.

Marina Lundén och hennes syster Yvonne växte upp i ett dysfunktionellt hem där alkoholen ständigt var närvarande.
– Pappa var alkoholist, och mamma drack också, men inte lika mycket som pappa. Då blev det lätt att man tog till sig det som man var van vid hemifrån, så jag fastnade själv också i ett missbruk som kom att vara i 30 år.

– Erbjudande från Jesus.se! –

Utslängd från hemmet
Marina flyttade hemifrån redan som 16-åring.
– Jag kom inte hem i tid en kväll, så pappa blev arg och slängde ut mig. Jag fick två minuter på mig att packa, sedan fick jag flytta. Men på sätt och vis var det ganska skönt. Jag hade en killkompis som precis hade blivit utslängd från sin lägenhet, så vi flyttade hem till hans mamma en tid, innan vi hittade ny bostad.
Festandet blev en allt viktigare del av vardagen och när Marina så småningom träffade en ny kille som använde droger invigdes hon även i den världen.
– Det var amfetamin, hasch och sprit. Jag levde med honom i 14 år och vi fick tre fina barn tillsammans. Men han satt ofta inne, och jag fick vara ensam med barnen. I efterhand förstår jag knappt att jag orkade.

En vanlig dag
Relationen tog slut och Marina gifte sig med en annan man. De fick även ett barn tillsammans.
– Han kontrollerade mig och det blev väldigt jobbigt. Så jag började använda tabletter också. En vanlig dag började med tabletter. Efter några timmar tog jag amfetamin och senare på dagen blev det mer amfetamin. Sedan varvade jag ner på hasch. Ofta blev det lite vin och öl, och sedan trappade jag ner med tabletter på kvällen.
Samtidigt drev Marina en butik och skötte hus och hem. Men till sist orkade hon inte längre.
– Någonstans vaknade jag upp och tänkte att nu får det vara stopp. Mina vänner sa också till mig att så här kunde jag inte hålla på. Jag försökte få min man att inse att allt höll på att rasa. Men han ville inte ändra något.

Slutade med en sak i taget
– Jag visste att jag inte skulle klara att lägga av med allt på en gång. Så jag började med tabletterna. Efter ett tag lade jag ner haschet. Sedan slutade jag successivt med amfetaminet, och den 9 juli 2011 drack jag min sista öl. Jag förstår inte själv hur jag kunde, men jag orkade helt enkelt inte leva med drogerna längre.
Äktenskapet tog slut och Marina sökte sig till ett behandlingshem med öppenvård. Genom sin syster Yvonne – som själv blivit kristen och fri från sitt missbruk några år tidigare – fick hon kontakt med LP i Helsingborg.
– Jag minns första gången jag kom till LP. Min syster tjatade på mig att komma till ettårsjubileet. Jag såg framför mig en massa människor med svarta kostymer och slips, och tänkte att där passar inte jag in. Men jag åkte dit, i jeans och skinnjacka, och fick en aha-upplevelse. För där fanns alla typer av människor. Och idag stormtrivs jag på LP.

Såg frid i ögonen
Kontakten med LP blev också Marinas första kontakt med kristen tro.
– Kristendom var något jag hört om i skolan, inget annat. Jag hade massvis av förutfattade meningar, och tyckte att det absolut inte var något för mig. Men när min syster Yvonne och Peter Klang från LP kom hem till oss, så såg jag på Yvonne att något hade hänt med henne. I hennes ögon såg jag frid och lugn, och det hade jag inte sett innan. Det var en sådan skillnad. Nu, efter några år, så är jag själv där.
Marina är tacksam över att LP inte slog Bibeln i huvudet på henne när hon kom dit.
– Då hade jag tvärnitat. Men nu blev jag mer ödmjuk och bestämde mig för att prova. Jag hade ju inget att återvända till. Idag har jag gått Alphakurs. Jag var nog den som ställde flest frågor av alla, för det var en helt ny värld för mig. Men under kursen blev jag mer och mer intresserad. Jag förstod att det Jesus lärde ut var sunt förnuft. Kärlek och förlåtelse, det köper jag.

Inte så komplicerat
– Jag har insett att jag hade gjort kristendomen så komplicerad, när den i själva verket är så jätteenkel. Nu börjar vi varje morgon med bön och en andakt, och jag lär mig mer om tron varje dag.
Idag har Marina en anställning på LP. Hon har även hand om en kvinnogrupp.
– Idag har jag en anställning, jag är drogfri och mår bra. LP har blivit min andra familj. Det är en härlig gemenskap och jag stormtrivs.

Text & Foto: Eva Ruderstam.

Källa: Jesus.se