Micke levde ett våldsamt liv. Då hörde han Gud tala

Micael Björk var glad. Tänk att hans kompis ville ta med honom till sitt sommarställe! Han hade sett fram emot utflykten i flera dagar. Så kom bilen. Kompisens mormor körde. Micke skulle just kliva in när den äldre damen hejdade honom.

– Stopp där! Du får inte följa med! Hon hytte med fingret och smällde igen dörren .
Micke stod ensam kvar. Han knöt händerna. Tårarna gick inte att hålla tillbaka. Från den dagen gick känslorna i baklås och det förlamade Mickes känsloliv.

– Erbjudande från Jesus.se! –

Utfryst och missförstådd
Det var inte bättre i skolan. ”Din äckliga fuling”, ropade man efter honom.
Micke började tro att de hade rätt och distanserade sig från omgivningen för att undvika att bli sårad. Han provade att dricka starksprit. Det var en speciell känsla. Problemen försvann. Smärtan i hans inre dövades och självförtroendet hamnade på topp. Snart drack Micke regelbundet och hamnade ofta i bråk.
I sjunde klass blev han omhändertagen och placerades på ungdomshem. Han rymde och kom tillbaka tillsammans med sin kusin. En ung man i personalen blev rädd och högg tag i en spade och måttade med den mot Mickes kusin. Det gjorde Micke ursinnig. Han ryckte åt sig ett knivblock och kastade knivarna mot mannen. Lyckligtvis träffade de inte men Micke anhölls för mordförsök. Han dömdes till ungdomsvårdsskola och blev kvar där i tre och ett halvt år.

Hatet tar över
Mickes pappa skickade cigaretter till sin son på ungdomsvårdskolan och de var åtråvärda. ”Ge mig en cigg” sa anstaltens ledarfigur. Micke räckte fram en cigarett. ”Ge mig en till” sa ledaren när han rökt slut på den första.
Micke insåg allvaret. Om han visade sig svag skulle han bli hackkyckling resten av tiden på anstalten. Han tog mod till sig och sa:
– Du får skaffa dig egna cigaretter!
Ett förvånat sorl hördes i dagrummet. Micke hade utmanat ledaren som gick iväg och hämtade ett cigarettpaket. Det var ett av Mickes. Han satte sig mitt emot Micke och hånlog. Micke reste sig och tog tag i en stor glasflaska.
– Om du tar en cigarett till så slår jag ihjäl dig! sa Micke och stirrade på cigarettjuven.
I den stunden var det som om en dominant kraft tog över Micke. Ledaren blev vit i ansiktet och dröp iväg. Det var en dyrköpt seger för Micke. Från den dagen regerade hatet honom. Det blev till en röst som krävde vad han skulle göra.

Kniven mot strupen
Micke och en vän beslöt att ”straffa ut sig” från anstalten. De ville hellre ta ett fängelsestraff än att vara kvar. De söp sig fulla och gick bärsärkagång på avdelningen. Snart var inredningen i småbitar. Personalen brottade ner Mickes kompis. Då drog Micke kniv och tryckte den mot strupen på mannen som satt på kompisen.
– Jag skär halsen av dig! skrek han och menade varje ord. Mannen steg lyckligtvis av Mickes kompis. Polisen kom och de två 18-åringarna anhölls. Åklagaren yrkade på fyra år för Micke men han slapp undan med ett år eftersom han var ostraffad. I fängelset var Micke redan känd. De andra internerna trodde att han var hård och självsäker. De såg inte att han gömde sig bakom ett skal. När Micke kom ut från fängelset blev alkohol, amfetamin och kriminalitet hans livsstil. Han kunde inte längre kontrollera sin ilska. Den våldsamma vreden levde sitt eget liv.

Storebror Thomas upptäckt
Micaels storebror Thomas kom till tro på Jesus och berättade om sin nya upptäckt.
– Jesus kan göra dig fri! sa han till Micke.
Micke var måttligt imponerad. När han var 25 år brakade livet samman helt. Han hade åkt ut och in på anstalter i sju år. Allt var kaos och han ville verkligen leva ett annat liv men visste inte hur. Ytterligare tre år i fängelser följde. När han kom ut var han trött på fängelser och droger och bestämde sig för att söka hjälp. Då hände något som riskerade att omintetgöra hans ambitioner.

Skyldig men inte straffad
En morgon vaknade Micke i sina vardagskläder. Han såg ner på skjortan. Den var genomdränkt av blod. Kvällen innan hade Micke ursinnig och drogpåverkad gett sig på en person som försökt lura honom. Mannen hamnade i respirator. Micke hade gått som i trance och utfört vad den inre rösten beordrat honom. Ångesten över vad han gjort var fruktansvärd. Han längtade efter att bli fri från de onda rösterna. I cellen böjde Micke knä och viskade:
– Gud om du finns och hjälper mig ur den här förnedringen så ska jag följa dig resten av mitt liv.
Rättsmaskineriets kvarnar malde, men genom ett Guds mirakel fick Micke komma till ett kristet behandlingshem i stället för att dömas till fängelse.

Äntligen fri
På behandlingshemmet Josua gjorde Micke allt för att leva ”kristet” och tyckte att han lyckades riktigt bra. Trots det var Micke arg på Gud som inte svarade på hans böner. Micke svor åt Gud och kallade honom för idiot och lögnare. Då hände något. Han hörde för första gången Gud tala.
– Först nu utgjuter du ditt hjärta! Det enda jag vill är att du ger mig ditt hjärta!
Rösten var varm och tydlig. Micke svarade:
– Men vad ska jag göra då?
– Var bara ärlig. Var alltid ärlig! svarade Gud.
Med detta som utgångspunkt började Micke förändras. Det blev starten på något nytt.

Ett nytt liv
Micke lever idag tillsammans med sin fru och fyra barn. Han arbetar med människor som varit i liknande situationer som han själv varit. Micke verkar aldrig tröttna på att berätta för andra att Jesus gjort honom fri! Han är inte längre slav under våld och droger och är inte heller den distanserade person han en gång var. Numera är Micke en öppen person som skrattar ofta och bjuder på sig själv.

Text & Foto: Lars Liljesvärd

Källa: Jesus.se