Ola lurades in i ockultism ”Det verkar oskyldigt men är livsfarligt!”

I en tidigare artikel berättar Ola Dahl Krona om sin väg till Gud och hur han befriats från både fysiska och psykiska besvär. Men intet ont anandes manipulerades han därefter in i den ockulta världen av en bekant som var väldigt intresserad av det här med spöken exempelvis. Vi kan kalla vännen för Karl, och vid ett tillfälle ville han visa Ola något och tog med honom till vattnet i Trondheim. Ola bodde i Norge vid den här tiden.

— Han frågade mig om jag kände något när jag såg ut över vattnet och uppmanade mig att gå in i mig själv och känna efter, berättar Ola.

— Och så gjorde han några konstiga tecken på min kind och panna och sa att det var för att skydda mig, fortsätter Ola.

Karl frågade sedan vart i vattnet Ola trodde att det var djupast och när han gissade rätt bekräftade Karl att någon drunknat just där. En annan dag åkte de till ett ödehus och fastän det var obebott lyckades de skymta gestalter i fönstren, spöken påstod Karl. Men snart tyckte Ola att det var nog. Karl tog med honom till en tunnel och vita ansikten dök upp och gestaltade sig framför dem.

— Jag sa att jag förstod att något hade hänt där men att jag ville gå därifrån. Jag tyckte att det räckte och ville inte ha mer kontakt med Karl. Men då hade jag redan fått det hela i mig och jag fick dras med det länge. Det var för sent. berättar Ola.

Kontakt med döda

Trots allt hade hans intresse väckts och han började söka djupare inom detta och övade upp sin förmåga att i olika sammahang mana fram, vad han då trodde var avlidna personer. I samband med detta gled Ola sakta bort från kyrkan och det hela eskalerade när han flyttade till Sverige och ofta vistades i en väns lägenhet. Ibland sov han över där på en madrass i vardagsrummet och en natt vaknade Ola och såg hur något strök förbi mot balkongen.

— Jag tänkte att jag nog drömde men några veckor senare när jag var där igen såg jag hur en kvinna gick mot balkongen och sedan var hon plötsligt borta, berättar Ola.

När han och vännen började prata med grannarna fick de veta att det bott två personer i lägenheten innan som båda tagit livet av sig. Den ena var just en kvinna som hoppat från balkongen. En annan gång började flera kranar att spola av sig själva om vartannat.

”Jag kunde se om någon snart skulle dö”

När Ola bodde i Södertälje och passerade en specifik lägenhet kände han obehag och han förstod att någonting hemskt hade hänt där. Mycket riktigt så fick han bekräftat att ett bestialiskt mord skett just där. Han kunde även känna på sig om något tragiskt skulle hända i ett sammanhang och specifikt om en person närmade sig sin dödsdag. Ola arbetade för Statens Järnvägar i tio år och han träffade många människor under sin tid där.

— Jag kunde se om någon snart skulle dö och jag hann se 6-8 personer avlida efter att jag hade känt det på mig. Flera drabbades av obotlig cancer med snabbt förlopp och någon begick självmord. Det var fruktansvärt, säger Ola.

”Ljuset i den ockulta världen är djävulen”

Till och med sin egen brors död hade han föraningar om. När Ola nämnde sin förmåga för bekanta menade de att eftersom han är kristen var det säkert en gåva från Gud. Men Ola själv anser idag att saker i den kristna respektive ockulta världen blandas ihop och den som inte är så påläst kan lätt förledas.

— Folk pratade om ljuset, om att tillbe det, och då förknippade jag det med den kristna tron, förklarar Ola.

— Men ljuset i den ockulta världen är djävulen och där tjänar man ondskan, fortsätter han.

När han vid något tillfälle berättade om detta för sin pastor och kårledare i Frälsningsarmén fick han veta att detta inte har med Gud att göra. Visserligen kan han varna människor för saker och ting men pastorn frågade Ola om han verkligen trodde att Gud ville att han skulle se så mycket elände och död.

— Det fanns ju ingenting positivt i det, påpekar Ola.

— På det här sättet blir livet mörkare och mörkare, ljuset trängs bort och mer ångest kommer in, fortsätter han.

Det goda tog över

Ola understryker att ett engagemang i fel andlighet aldrig slutar bra och pekar på de överfulla psykavdelningarna med människor som lider och jämrar sig, en sektor han själv arbetat inom i många år. Just svår ångest var något även han brottades med under en tid tills han fick änglabesök och blev totalt befriad kvällen innan han skulle invigas till frälsningssoldat i kåren i Strängnäs. Detta går att läsa mer om i artikeln om Olas väg till Gud.

— Jag tror att ångesten den kvällen hade med kampen i andevärlden att göra men det goda tog över och änglabesöket var nog det mest fantastiska jag har fått uppleva, påpekar Ola.

”Det var som en kamp inuti min kropp och orden ville inte komma fram”Ola Dahl Krona

Pastorn erbjöd sig i alla fall att be för att Ola skulle befrias från dödssynerna men Ola beskriver vilket kraftigt motstånd som uppstod inom honom för att överhuvudtaget gå in i rummet där han skulle får förbön. Det var som om någonting försökte hindra honom från att göra det. Till och med att läsa den kristna trosbekännelsen tog emot för honom.

— Det var som en kamp inuti min kropp och orden ville inte komma fram. Men Daniel Viklund bad för mig ett bra tag och det släppte tillslut och jag fick be och bekänna mig till enbart Jesus, berättar Ola.

— Efteråt var det som om hela världen blev klarare, som om ett filter eller en tunn gardin tagits bort, och livet kändes mycket lättare, förklarar han.

”Demonerna utger sig för att vara släktingar”

Numera är det sällan Ola får dessa förnimmelser även om det glimtar till någon gång ibland men då ber han att de ska försvinna i Jesu namn. Han försöker ge en beskrivning av de syner av andra sidan han kunde få förut.

— Jag såg demoner i alla möjliga färger och former som var helt emot gravitationslagarna. De var små, spetsiga, stora, klumpiga och de kunde hoppa omkring, förklarar han.

— Det händer att jag kommer in i ett hem och känner hur tung luften är och inser att det finns något där. Men ibland känns det bara härligt i atmosfären och jag ser ingenting och då förstår jag att Herren är där, menar Ola.

Idag vill han varna för de TV-program som handlar om andevärlden där medier kommer hem till folk och tar kontakt med avlidna familjemedlemmar exempelvis. I själva verket är det demoner de får kontakt med, menar han, men som utger sig för att vara närstående.

— De utger sig för att vara släktingar för att locka människor att börja forska i det ockulta, säger Ola.

— Att demonerna vet så mycket beror på att de alltid har funnits och de har varit med och observerat människor, förklarar han vidare.

För att undvika att hamna snett i det andliga understryker Ola vikten av att hålla sig till enbart den kristne Guden och att avhålla sig från ockulta aktiviteter.

Text: Teresia Jansson