Olesja är upprättad, befriad och helad

När hon blev föräldralös vid fem års ålder hamnade hon på barnhem i Ryssland. Vid sju års ålder adopterades Olsesja Nordström till Sverige. Men sorgen och smärtan blev bara värre med åren. Livet kändes tomt och meningslöst tills hon tog emot Jesus.

Olesja Nordström föddes i Ryssland år 1990 i staden Nizhniy Tagil. Hennes familj hade inte mat varje dag och hennes föräldrar missbrukade alkohol. Som en följd av detta lämnades hon helt ensam en dag.
– När jag var fem år gammal hittade pappa och jag min mamma död i mitt rum, berättar Olesja. Strax därefter försvann pappa och jag fick ingen mat. Jag hoppades varje dag att han skulle komma hem, men det gjorde han aldrig. Han var ledsen över mammas död och visste att han inte kunde ta hand om mig på grund av sitt missbruk, tror hon.

Hamnade på barnhem
En dag väcktes hon av två tanter som körde henne till ett barnhem. Några år senare dog även hennes pappa på grund av alkoholen. Olesja har en syster, men hon bodde redan hos en släkting vid den tiden.
– Jag kände mig väldigt ensam och övergiven, minns hon.
Olesja fick två bästa vänner på barnhemmet och berättar att hon har fått kontakt med den ena vännen i dag. Under två års tid bodde hon på barnhemmet som var väldigt fattigt.
– Vi fick bara duscha en gång i veckan, hade varandras kläder och skor och delade till och med sängar, berättar hon.

Adopterades till Sverige
När Olesja var sju år gammal fick hon veta att en svensk familj skulle adoptera henne.
– Jag blev väldigt glad över att få en familj. Det var det vi pratade och drömde om på barnhemmet.
Men att komma till en ny familj som talade ett språk hon inte förstod, blev en oerhört stor omställning på gott och ont för sjuåriga Olesja .
– Allting var nytt – kulturen, maten, språket och miljön. Plötsligt fick jag egna kläder, en egen säng och egna leksaker. Att ha en mamma och pappa i den åldern är förstås väldigt viktigt. Så jag var glad, men samtidigt väldigt rädd. Jag bar på smärtan och saknaden efter mina föräldrar och kände en stor tomhet inom mig.

Svårt med språket
Livet i Sverige var inte alls lätt, förklarar Olesja. Hon fick börja skolan så fort hon kom till Sverige och hon kände sig än en gång väldigt ensam.
– Kommunikationen fungerade inte och barnen var inte så värst snälla mot mig. Jag och mina nya föräldrar bråkade också eftersom vi inte förstod varandra. Jag trivdes i min nya familj, men att adopteras vid sju års ålder är komplicerat. Det var svårt för dem också, menar hon.

Ville inte leva
Tiden gick, men allt blev bara värre, berättar Olesja. Saknaden och smärtan efter de döda föräldrarna försvann inte, utan blev bara större med åren.
– Jag hade även jättestora problem i skolan och tyckte livet var hemskt. När jag var 14 år gammal började jag tänka på att ta mitt liv. Jag fick höra att jag inte kunde bli något och att jag var värdelös.
Det var vuxna som sa så, men Olesja vill inte säga vilka det var, eftersom hon inte vill hänga ut någon.
– I högstadiet började jag skolka och då ringde skolan mina föräldrar. När de märkte att jag hade svårt i skolan fick jag till slut läxhjälp och en lärare som var bra. Jag gick från IG till G och ett MVG sista året i nian.

Sökte bekräftelse
I sin längtan efter kärlek och tillhörighet försökte Olesja fylla tomrummet inom sig på olika sätt.
– När jag var 15 år upptäckte jag alkohol och killar. Vid det laget var jag väldigt osäker av mig. Jag hade ett stort behov av att få vänner och bekräftelse, för jag trodde att man var någon då. Alkoholen blev en stor del av mitt liv. Den botade lite av smärtan jag kände inombords, men inte alls tillräckligt. Jag umgicks med fel vänner och killar som utnyttjade mig, vilket gjorde allting ännu värre.

Tog emot Jesus
Olesja gick Medielinjen på gymnasiet och tog studenten år 2009. Därefter flyttade hon till Bollnäs och studerade Grafisk Design och Kommunikation. Sedan flyttade hon till England för att läsa engelska en termin och där lärde hon känna en kristen svensk tjej. När de hade återvänt hem till Sverige tog vännen med Olesja till Södermalmskyrkan i Stockholm. Det blev ett möte som förändrade hennes liv.
– I kyrkan kände jag en sådan frid. Jag upplevde kärlek och såg ljus i människorna. Allting som jag längtade efter kände jag i kyrkan. När pastor Carolina Torebring började predika var det som om himlen kom ned. Det var så ljuvligt att få uppleva det! Veckan efter gick jag tillbaka och tog emot Jesus i mitt liv. Jag blev andedöpt och döpt i vatten samma sommar, berättar Olesja.

Blev befriad
Hon började läsa mycket i Bibeln och hörde många predikningar. Bit för bit förvandlade Gud henne.
– Kort därefter slutade jag helt med alkohol. Det var inte gott längre och jag kände mig smutsig när jag drack. Gud helade mig lite i taget hela tiden. Innan jag tog emot Jesus var jag fängslad av mina känslor och minnen. Men nu kände jag mig allt mer fri. Jag fick för första gången frid inombords. Min vardag blev plötslig ljuvlig och inte en börda. Jag hade länge undrat hur riktig lycka kändes. Nu fick jag äntligen känna lycka och glädje. Mina ögon öppnades allt mer och jag började se saker och ting ur ett annat perspektiv.

Hittade sin syster
Olesja bestämde sig därefter för att försöka hitta sin syster i Ryssland.
– Jag lyckades få kontakt med min syster. Något som egentligen skulle vara helt omöjligt gjorde Gud möjligt. När jag fick kontakt med henne grät jag för jag var så glad och lättad. Det var som om en sten hade lyfts bort och jag kände mig lugn och helad.
– Jag hade alltid undrat hur min mamma såg ut och nu fick jag äntligen en bild på henne. Jag är väldigt lik min mamma. Det var ett stort ögonblick i mitt liv. Jag och min syster är väldigt lika varandra också. I dag är jag även moster, vilket känns fantastiskt, säger Olesja.

Helad till kropp och själ
Förra året började hon på SOS Mission Bible School utanför Stockholm.
– Gud har helat mig både till kropp och till själ. Jag har förlåtit och gått vidare. Jag och mina adoptivföräldrar har en relation, men de är inte kristna.
Olesja berättar att Gud även har helat henne från laktos- och glutenintolerans.
– I dag känner jag mig hel inombords för första gången och är redo att inta världen, säger hon.

Missionsresa till Afrika
Efter bibelskolan vill hon följa den helige Ande dit Han leder henne och predika evangeliet för de onådda.
– Jag drömmer också om träffa den rätte, gifta mig och bilda familj. I dag arbetar jag som personlig assistent samtidigt som jag går på bibelskola och trivs bra med mitt jobb.
I sommar åker hon på sin första missionsresa till Zambia där hon ska vara med i ett team och evangelisera i två veckor.
– Vi ska ha en festival där. Min andliga ”pappa” Johannes Amritzer kommer att predika. Alla kan följa med. Det är bara att anmäla sig, säger Olesja.

Angelica Victorin.

Källa: Jesus.se