Richard Dawkins ”högra hand” gick från ateist till att finna Jesus

I flera års tid var Josh Timonen en av den världskände professorn och ateisten Richard Dawkins närmaste män och själv ateist. Nu har Josh kommit till tro på Jesus.

DelaSkriv ut

Nyheter · Publicerad 11:11, 8 aug 2023

Mellan 2006 och 2010 var Josh Timonen något av ateisten och professorn Richard Dawkins ”högra hand” och en av hans närmaste personer, vilket återspeglas av att en av Dawkins böcker till och med är tillägnad honom.

Samarbetet med den brittiska professorn började efter att Josh kontaktat Dawkins för att fråga om han behövde hjälp att skapa en hemsida, då Josh själv var ateist sedan 18-årsåldern.

Sammanlagt tillbringade han fyra år i Dawkins tjänst genom att bland annat filma och redigera videos innan han 2010, tillsammans med sin fru som också jobbade åt Dawkins, bestämde sig för att gå vidare i karriären.

Det var först efter att Josh och hans fru flyttat till Portland som vändningen började i hans eget liv. Medan staden skakades av våldsamma upplopp stod han vid sidan och kände att han inte ville vara kvar.

– Jag såg inte bara ilska runt omkring mig, utan också acceptans för ondska från människor som jag var vän med och jobbade med, berättar han i en intervju på evangelisten Ray Comforts organisation Living Waters Youtubekanal.

I stället flyttade paret till Texas där de ville socialisera sig för dotterns skull och fann en något oväntad lösning:

– Vi gick till en cowboykyrka. Vi tänkte att där kan vi sitta utan att någon lägger märke till oss som ateister som inte tror på det här. Samtidigt kunde vi ”stjäla” de sociala förmånerna, berättar Josh Timonen.

Det ledde till att han började läsa Bibeln och så småningom även Lee Strobels bok ”Case for christ”.

– Jag insåg att Bibeln var skriven nära Jesu liv och att det finns bevis för Hans död och uppståndelse.

Josh Timonen beskriver insikten om Jesus som en omvälvande pusselbit där han behövde leva med att Jesus faktiskt var sann.

– Jag insåg att Jesus är den han säger att han är. Jag kunde inte putta det åt sidan som en myt.

Nu är både Josh och hans fru hängivna kristna sedan ett par år tillbaka, berättar han i programmet. Samtidigt, säger han, har han inte ett plötsligt svar på alla frågor från sina 20 år som ateist.

– Men övertygelsen finns där, det där fröet och den där ursprungliga friden som jag visste var sann, och då får resten ordna sig.

Mattias Backlund

Källa: Världen Idag

Leave a Reply