Sebbe Staxx blev Sebastian Stakset

Under artistnamnet Sebbe Staxx hade Sebastian Stakset stor framgång som frontman i hiphopgruppen Kartellen. Mobbning och utanförskap i barndomen ledde fram till en tillvaro av drogmissbruk och kriminalitet. För tre år sedan fick han ett starkt möte med Gud och har redan släppt ett soloalbum utan svordomar, vulgära ord och hat.

På scenen i Filadelfiakyrkan i Stockholm står han inför närmare tusen åhörare. Han ger några berörande glimtar ur ett intensivt liv, som hela tiden balanserat på den yttersta gränsen. Redan i tidig ålder utsattes han för mobbning och misshandel, något som gav sår även på insidan. Det blev som en tidsinställd bomb som i tonåren exploderade i drogmissbruk och grov kriminalitet.

Brottslig bana
Det som präglat Sebastians liv sammanfattas i titeln på hans senaste bok ”Musiken, brotten och beroendet”. Sebbe satsade aldrig på skolan. Istället kom han snabbt in på brottets bana. Snatterier i skolåldern övergick i grövre stölder och knarkförsäljning. Spektakulära rånkupper och sprängningar ledde till flera längre fängelsestraff.
Samtidigt lyckades han göra karriär tillsammans med några av sina kriminella kompisar som hiphoppare och rappare. Mycket pengar strömmade genom hans händer, men guldet blev till sand och spreds för vinden. Livsstilen var överdådig med exklusiva fester och dyrbara prylar.
Samtidigt ökade tomheten i själen som han försökte stilla med droger och en gränslös livsstil.
För att gömma sig tog han på olika masker. Den mest kända var Sebbe Staxx, rebellen, vars texter utmanade samhälle och myndigheter.
Sebastian säger själv att han inte förmådde visa någon som helst respekt, kärlek eller empati. Bara ondska, hat och hårda, förnedrande ord kom ut i hans tal och texter; han levde ett själviskt liv med brott, droger och trolöshet mot sin familj, fru och två barn. Han bar skottsäker väst och glorifierade våld; misshandlade andra grovt och rått, utsattes själv för våld och jagades av polisen. Med sprit, droger och kriminalitet försökte han dölja det inre tomrummet. Mitt i allt detta fanns också hans konstnärstalang, som han använde för att skapa musik och teater och han har alltid trivts med att stå på scenen.

Drogs ner i djupet
Kartellens hårda och tuffa förortsrap ledde till stora framgångar, men i bakgrunden fanns kokainet med som ett sjunkankare som drog ner honom i djupet. De inre demonerna skrek och Sebastian visste bara ett sätt att tillfälligt tysta dem, genom mer alkohol och droger. Hatet och frustrationen bara tilltog och missbruket av kokain blev ohanterligt.
– Livet jag levde då, det är inte för någon. Det är som ett stort nedsläckt hotell som någon har lagt en gigantisk presenning över, skriver Sebastian i sin bok.
– Vilket rum eller vilken korridor du än kommer till så är allt bara mörker, mörker, mörker, och du ska försöka hitta ut därifrån. Hela tiden drömmer du om dom där millarna som ska göra dig ’klar’.”

Med kniv i handen
Sebastians psyke var nedbrutet av missbruket och självmord fanns med som en tänkbar utväg. Han levde i en tuff värld och under årens lopp hade många i hans närhet tagit livet av sig.
Nu stod han själv med kniv i handen framför sin fru, triggad av alkohol och kokain, och det var med knapp nöd hon lyckades få honom att lägga undan kniven. Sebastian erbjöds behandling inom psykvården och på behandlingshem och testade olika modeller för rehabilitering.
Han såg ingen utväg och i sin förtvivlan böjde han sina knän inne på toaletten och bad till Gud av hela sitt hjärta. Hela hans inre var ett enda stort nödrop om hjälp. Vändpunkten kom när Sebastian tog kontakt med sin kriminelle kompis Leo, dömd till livstids fängelse i Finland. Av Leo fick Sebastian rådet att ta kontakt med Leos mamma, som är pastor.
Hemma hos henne bad hon och Sebastian en bön. I sin bok skriver Sebastian att följden av den bönen blev att hans existens förändrades i grunden:
– Det var som en renande eld for igenom mig och brände bort all smuts som tyngde min själ. Tårarna rann. Jag hade äntligen hittat hem.
– Allt jag jagat i alla år – kvinnor, droger, kriminalitet, vänner, respekt – tomrummet jag hela tiden försökt fylla med fel saker var det bara tron som kunde fylla.

Avgörande möte
Visst hade Sebastian upplevt Guds kraft, och nog förstod han, när han umgicks med pastorn och sina nya kristna vänner, att detta var det verkliga livet. Men de planerade satsningarna med Kartellen gjorde att han tvingades kompromissa och fortsätta bära masken Sebbe Staxx. Drogerna lockade med att fortfarande erbjuda den snabba lösning som kunde döva hans samvete och vetskapen om att han handlade mot bättre vetande. Men Sebastians pastor och vänner i församlingen fortsatte att be. Så många gånger fick de uppmuntra, förlåta och stötta honom.
Våren 2016 inträffade det som Sebastian betraktar som sitt andliga genombrott. Pastorn ber för honom ännu en gång och nu får Sebastian ett avgörande möte med Gud. Sedan den dagen har han, för första gången sedan 13-14-årsåldern, inte använt några droger.
Den livsförvandlande upplevelsen ledde till att Sebbe Staxx beslutade sig för att hoppa av som frontfigur i den skandalomsusade hiphopgruppen Kartellen. Jesus tog bort alla maskerna Sebastian Stakset gömt sig bakom.

Första soloalbumet
Det första han tänkte på var att han måste träffa sin mamma. När de möttes grät de båda i varandras armar och mamman utbrast: ”Äntligen har min son kommit hem, för första gången på 15 år.” Efter det lanserade Sebastian också en singel, med titeln ”Förlåt”, där han ber alla dem han skadat med sitt leverne och dåliga föredöme om förlåtelse.
Sedan kom solodebuten. När han var klar med materialet till den skivan insåg han att han skrivit elva låtar som inte innehöll vare sig svordomar, hat eller vulgära ord. Sebastian Stakset är helt övertygad om att det är Jesus som hjälpt honom ändra livsinriktning. Han är fast besluten att aldrig släppa Jesu hand mer och vill bidra till att starta en kärleksrevolution i det här landet.

Själv har han verkligen fått möta Jesu kärlek och vill nu dela med sig av den, för han vet att den kärleken är oemotståndlig

Källa: Jesus.se

Leave a Reply