Tilltufsad rockgitarrist fick möta Jesus

Den före detta rockgitarristen var trött, trasig och tilltufsad av livet när han för tre år sedan mötte åttabarnsmamman som även hon hade en jobbig tid bakom sig. Men med Gud i centrum har de tillsammans tagit sig igenom det jobbiga och lever nu med sikte på att vinna så många som möjligt för Jesus.

Carina Sjökvist Svensson och Curt-Anders Nedergård Svensson har bott i radhuset i Ockelbo sedan i fjol.
– Gud visste att jag alltid önskat en badtunna, och visst fanns det en sådan på tomten när vi kom hit för att titta på huset, berättar Carina med ett leende och pekar mot baksidan.
Jo då, där står mycket riktigt en stor badtunna i trä med fin utsikt mot ett skogsområde där en liten å naturskönt slingrar sig fram mellan träden. Den spontana kommentaren kommer naturligt och är mycket typisk för åttabarnsmamman Carina, som gärna delar med sig av de många bönesvaren hon och maken Curt-Anders fått uppleva sedan de blev ett par för tre år sedan.

– Erbjudande från Jesus.se! –

Spelade i hårdrocksband
Ändå såg inte förutsättningarna helt bra ut i starten. De gick båda in i förhållandet med några ganska tuffa år bakom sig. Fast på olika sätt. Curt-Anders hade levt ett hårt liv ända sedan ungdomstiden i Göteborgstrakten. Han var en orolig själ, slutade skolan ett år i förtid och hamnade snart i alkohol- och drogmissbruk. Under många år under 70- och 80-talet levde han ett hårt festarliv samtidigt som han spelade gitarr i ett hårdrocksband.
– Livet handlade om festande, brudar och musik med betoning på just festandet där även droger som hasch och amfetamin fanns med i bilden, berättar han.
Han levde alltså ett vilt liv till synes långt från Gud. Men ändå upplevde han aldrig Gud som riktigt långt borta. Han hade växt upp i ett hem där bägge föräldrarna var troende och hade också en mormor som han beskriver som ”brinnande frälst”.

Upplevelse av Gud
– Det låter konstigt men jag har upplevt att Gud har följt mig precis genom hela livet, även under de åren jag själv drog mig långt bort ifrån Honom. Och trots att jag var ledare i bandet, skrev låtar och var poppis, kände jag mig alltid malplacerad i de sammanhang jag rörde mig i då, jag kände mig aldrig hemma, berättar Curt-Anders.
Vid ett tillfälle 1985, efter tre veckors intensivt festande, hade han en stark upplevelse av Gud. Han befann sig i en lägenhet, han var helt slut både kroppsligt och mentalt och med stereon på hög volym gick han och öppnade när det ringde på ytterdörren. Utanför stod tre prydliga ungdomar där den ene frågade om de fick komma in och prata en stund. De var kristna och var ute och evangeliserade.
– Jag som aldrig släppte in en okänd person i min lägenhet hör förvånat mig själv säga ”ja” och plötsligt viker sig mina ben och jag hamnar på knä. Jag upplevde det som om ett stort ljus kom över mig och in i mig och fyllde mig med kärlek, frid och frigörelse och plötsligt började jag storgråta, vilket var mycket ovanligt för mig, berättar han.

Som en vattendelare
Känslan satt i cirka 20 minuter och samtidigt upplevde han ett kristallklart budskap i sitt hjärta. Budskapet var: ”Curt-Anders, får jag komma tillbaka till dig igen?”
– Hela min kropp skrek att det var Jesus som talade. Händelsen etsade sig fast och blev en sorts vattendelare i mitt liv, berättar han.
Men det blev ytterligare två hårda år innan han bestämde sig för att söka hjälp för sitt alkohol- och drogberoende. Han hamnade då vid ett kristet behandlingshem i LP-stiftelsens regi.
– Jag orkade helt enkelt inte längre och hade jag inte tagit det steget hade jag säkerligen tagit livet av mig, berättar Curt-Anders som hamnade i en kärleksfull gemenskap fyllt av människoöden liknande hans eget.

Behandling och LP-jobb
På behandlingshemmet fick han se hur andra, som faktiskt varit betydligt mera illa ute än han själv, hade fått sina liv förvandlade och efter en tid lämnade Curt-Anders själv sitt liv till Jesus och blev frälst. Han började allt intensivare söka Gud och efter två månaders flitig bön fick han ett fantastiskt bönesvar.
– Det var mitt i natten och jag upplevde att Gud själv kom in i rummet. Han sade: ”Jag räknar dig som rättfärdig”. Hela mitt inre fick frid och min gnagande oro försvann, berättar han.
Efter tiden på behandlingshemmet fortsatte Curt-Anders att jobba inom LP-stiftelsen, både med praktiska arbetsuppgifter och inom själva vården. Han gifte sig 1989 och fick snabbt två barn. Efter några år började det knaka i äktenskapet och 2006 rasade allt när han och hustrun gick skilda vägar. Efter det följde en rörig och jobbig tid i Curt-Anders liv som inte riktigt tog slut förrän han tre år senare lärde känna Carina.
– Vi var båda trötta och trasiga av våra livsresor. Men vi satte Gud först, vi bad och läste Bibeln tillsammans, spelade och sjöng tillsammans och allt detta blev som en helandeprocess för oss båda, berättar Curt-Anders som gifte sig med sin Carina för två år sedan.

Hem med öppen dörr
De har ständigt en öppen dörr till sitt hem och ofta är de ute i kyrkor och samlingslokaler där de sjunger, spelar och vittnar om Gud. Och de får ständigt vara med om spännande saker.
– Vi upplever att människor blir berörda och tagna av vår sång och våra vittnesbörd och tror att det är det här livet vi ska leva just nu, berättar Curt-Anders som hela tiden också ser hur Gud är med i smått och stort i familjens liv.
Just att Gud har omsorg om även de små detaljerna i livet är något som Curt-Anders fascineras över. Och att bönesvaren alltid kommer i exakt rätt tid.
– Jag är långtifrån perfekt, jag syndar och gör fel saker emellanåt, men Gud är ständigt trofast och Han är underbar. Han är min klippa, säger Curt-Anders.

Text & Foto: Johan Eriksson. Med tillstånd av tidningen Inblick.

Källa: Jesus.se