Det var en tid då Sverige var på uppgång.

Sverige har rest sig upp från en förnedrande situation på 1800-talet till att bli en av världens främsta välfärdsstater. Vad ligger bakom?

Det är idag svårt att tro att under 1800-talet var Sverige ett land vars folk till stora delar levde i förnedring. Det är viktigt att komma ihåg vår historia.

Årskonsumtionen av sprit på 1820-talet bedöms ha varit omkring 45 liter per vuxen person, det innebär nästa en liter per vecka!

Vi kan tänka oss vilka tragedier som följde i spåren av detta. Den stora alkoholkonsumtionen ledde till fattigdom, kriminalitet och stor misär i såväl hem som i samhället i stort.

Men en förändring ägde rum under 1800-talet. Vad var det då som hände?

Kort svar: Svenska folket vände sig till Gud!

Detta bekräftat i en recension i Svenska Dagbladet av Gunnar Hallingbergs bok ”Läsarna: 1800-talet folkväckelse och det moderna genombrottet” Rubriken över recension var: ”Väckelsens läsare förvandlande Sverige.” Tydligare än så kan det inte sägas.

Byar, samhällen och städer genomgick en påtaglig förändring – därför att folk förändrades. Hur det skedde och gestaltade sig kan nog många inte förstå idag. Därför är det viktigt att kunna väckelsehistorien om vi ska få uppleva något likande.

Bara för att ge en liten bild härifrån Vetlanda, så gick det ganska enkelt till väga. De som hade gjort ett möte med Jesus, de gick ut i Vetlanda. Med sig hade de små lappar på vilka de bara skrivit ned en bibelvers. Dessa delades ut till folk som kom i syndanöd och omvände sig till Gud.

Vi skall ge en bild till, från en socken inte långt från Vetlanda, Hjälmseryds socken. Vi hämtar beskrivningen från pastor Lennart Nilssons bok ”Saliga Emma”.

”Väckelsen berörde Svenska kyrkan och Emma berättar att i ortens kyrka hade man i mer än trettio år frälsta präster. En komminister Plym-Forsell var en varmt troende kristen. I kyrkan inbjöd han till altarringen, där han bad för de väckta. Denne prästman engagerade sig i nykterhetsrörelsen och med hans medverkan upphörde rusdrycksförsäljningen. Tidigare hade den pågått en gång i månaden. Väckelsen i denna bygd ledde till att av socknens 1500 innevånare var det endast 15 som ej tog emot frälsning. Vi denna tid byggdes mer än tjugo missionshus på olika ställen i socknen.” Slut citat.

Detta måste väl vara unikt för Sverige, 99 % frälsta, 1 % ofrälsta! Något av en försmak av himlen.

Vi ska ge en annan bild från samma socken. En frälst skollärare vid namn Johannes Karlsson som även predikade, gjorde ett predikobesök i Hjälmseryds socken.

Hans skildring av detta hämtar vi från boken ”Bönehus och kyrkor i Sävsjö kommuns nio socknar”.

”Då jag talade i Brohult, Hjälmseryds socken, första gången, var det säkert 3 500 åhörare. När jag kom dit, voro alla fönster uttagna, huset var fullproppat, omkring byggnaden var det fullproppat med folk, ungefär 20 alnar på alla sidor. Jag kom troligen inte till dörren på en halv timme, ifrån början av trängseln och fram till dörren.” 

Han konstaterar vidare att: ”jag talade till gryningen och jag kunde inte tiga förr. Men både folket och jag tyckte, att det inte varade mer än två timmar, men kanske det var åtta timmar.”

Detta kan vara något att tänka på i vår tid med dess tjugo minuters predikan. Det vi behöver igen är predikan i Andens kraft; då försvinner tiden.

Väckelsen gick fram i vågor och beräkningar visar att i slutet av 1800-talet var en stor procent av Sveriges folk aktiva kristna.

Från torp ända in i kungahuset gick väckelserna fram. Väckelsen nådde ända in i vårt lands ledning. Kung Oscar II:s syster Eugénie och hans drottning Sophia blev omvända.

Den kristna tron spreds i böcker och tidningar; det var en andlig hunger efter att få ta del av budskapet. En kristen tidningen, Pietisten, hade Sveriges största upplaga, betydligt större än Aftonbladet. Ett kristet förlag, EFS-förlaget, blev Sveriges största.

Det svenska folket fick genom förkunnelse och litteratur lära sig vad rättfärdighet är. Vad denna rättfärdighet leder till har Guds ord visat:

”Rättfärdighet upphöjer ett folk, men synd är folkens vanära.” Ordspr. 14:34.

Sverige var i inledningen av 1900-talet ett folk som hade sjunkit ner i synd och konsekvenserna av detta visade sig i svenskarnas liv. Men från den hopplösa ställning som landet var i, upphöjdes det.

Det ovanstående bibelordet visar på att det är rättfärdigheten som ligger till grund för det. Det är en andlig lag som fortfarande gäller.

1800-talet står som ett historiskt vittnesbörd för oss som lever idag, om vad som kan ske med ett land och dess folk.

Det är ett vittnesbörd om den goda vägen som Gud önskar för folk och land när de söker Honom. Där började Sveriges uppgång.

På 1800-talet valde det svenska folket att vända sig till Gud –resultatet av detta var gott.

Sverige håller på att förändras, det är inte längre det gamla folkhemmet.

Man kan tala om att vi har upplevt både Sveriges uppgång och nedgång.

Romarrikets uppgång och fall är ett välkänt begrepp. Det handlar om hur detta världsrike kom att bli så stort och dominerande, men också om hur det sedan kollapsade.

Det folk som reste sig upp ur alkoholismens förnedring på 1800-talet och folkhemmet som skapades under 1900-talet, var ett vittnesbörd om vad som kan ske med ett land.

De senaste årtiondena är tyvärr ett vittnesbörd om vad som kan raseras. Själva grundstenen för ett samhälle, äktenskapet, har bytts ut mot lösa förbindelser, splittrade familjer där barnen skiftar boende och transporteras mellan olika hem.

Den trygga grund som borde läggas under de allra första åren i ett barns liv har skakats om. Experterna är överens om att de första åren är grundläggande för en människas utveckling. Berövas barnen den trygga grunden, finns det stor risk att de blir osäkra och otrygga människor i framtiden.

Varje år drabbas cirka 50 000 barn av föräldrarnas skilsmässa. Det sker år efter år efter år och river upp stora sår i samhället, som inget välstånd i världen kan läka. Hos barnen skapas inre smärtor som är svårläkta och en hel del barn lever med frågan om det var deras fel att det blev som det blev.

Äktenskapet är den ena grunden som behövs för ett stabilt samhälle. En annan grund är att man lär sig vad som är rätt och vad som är fel. Det är totalt avgörande för att ett samhälle ska kunna fungera. Vi tänker då inte bara på lagar, utan främst på den inre kompassen – värderingar som är goda, både för individen och för människor runt omkring.

Gud har gett några enkla grundläggande ord till människosläktet, de är inte många, de är bara tio till antalet. Om människorna i vår värld hade tagit dem till sig hade världen varit totalt annorlunda!

Man kan fråga sig vad det är för fel på att exempelvis hedra sin far och mor?

Du skall inte dräpa – är det inte bra att få det klart för sig?

Du ska inte stjäla – hur idylliskt skulle inte ett samhälle vara där ingen stjäl?

Du ska inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa – lögner och anklagelser – hur många har inte skadats av det?

Du ska inte begå äktenskapsbrott – det finns inget gott i att handla så!

Varför sådant motstånd emot Guds bud som är för människans bästa?

Det handlar i första hand om att man inte vill ta in Gud i sitt liv, man vill bara leva för sig själv och inte under tron på någon Gud. Det vore besvärande att behöva räkna med Honom – låt oss därför avskaffa tankarna kring Gud – så har många tänkt och verkat för.

Bland de som har gjort det, är det en del politiker som varit pådrivande för att avkristna Sverige. Särskilt på 60-talet pågick en offensiv för att undanröja det kristna arvet. Då genomfördes också den största namninsamlingen som genomförts i vårt land (1963); befolkningen var då cirka 7,5 miljoner. Av dessa var det två miljoner etthundratusen (!), som skrev på för kristendomsämnet bevarande i skolan!

Men dåtidens politiker tog ingen hänsyn till detta stora stöd för att behålla kristendomsundervisningen i skolorna – den togs ändå bort.  Detta är det mest graverande beslut som man har tagit i detta land!

Hur många miljarder detta har kostat samhället, och hur många fördärvade människor som blivit följden, finns det inga uppgifter om. På domens dag kommer alla de förödande konsekvenser detta haft med sig, komma i dagen.

Den ordning som då fanns har förbytts till kaos i många skolor. Elever mobbar varandra svårt, några har valt att ta sitt liv, tre barn i veckan gör det! Andra vill inte gå till skolan utan skolkar. Lärare hotas av elever och skolresultaten har sjunkit kraftigt.

Folket mår allt sämre, psykmottagningar har långa köer för att försöka hjälpa människor i nöd. I ett pressmeddelande från 2015 kan vi läsa:

”På 23 år har användningen av psykofarmaka ökat lavinartat bland unga. Allra störst är ökningen av antidepressiva medel, som ökat 140 gånger bland kvinnor 15–19 år och 70 gånger bland män i samma åldersgrupp.” 

Försök att ta in dessa katastrofala siffror: 70 gånger och 140 gångers ökning!

Ondskan håller på att ta över i samhället: våld på gator, mord, våldtäkter, bilar sätts i brand. Ungdomar är kriminella redan innan de slutat skolan, vi hör om mord som utförts av barn. I en del bostadsområden kan inte ambulans och brandkår gå in utan poliseskort. 

De ledande politikerna måste skyddas av säkerhetsvakter, kommunalpolitiker hotas med döden på sociala medier.

Villor och lägenheter måste skaffa effektiva larm för att hålla oönskade besökare borta.

Sverige valde att gå bort från Gud – resultatet blev förödande.

Källa: flammor.com

One Comment

  1. Hi, Neat post. There is a problem together with your web site in web explorer, would test thisK IE still is the market chief and a large part of folks will omit your great writing because of this problem.

Leave a Reply